Strandkonst

I förra veckan när vi var på stranden skapade jag lite konst som jag lämnade kvar :) vad gör man inte för att roa sig!
 
 
 

Memory

Vi har fått en ordlista på 5000 ord som vi ska kunna inför riksprovet i december. I söndags satte vi igång på allvar. Vi var fem stycken som tog 10 ord var och översatte och sen spelade vi memory med de orden. Det var supersvårt men några av orden har nog fastnat i alla fall :). 
 
Utsikt från Jenna och Carolinas lägenhet. 
 
Efter plugget belönade vi oss med glass, mörk chokladglass, från Fenoccio (var annars?).
 
 

Triathlon de Nice

I söndags var det triathlon här i Nice. Jag stannde en stund och tittade när damerna simmade och cyklade. Sen drog jag hem för att lämna kameran och hämta min regnjacka. Och mycket riktigt, himlen öppnade sig och det åskade och regnade i cirka 1 timme. 
 
Men det var spännande att titta på triathlon och det var en massa folk ute :). 
 
 
 
 

Middag i hamnen

Nu ikväll åt jag, Emma och Kajsa middag i hamnen. Det var supermysigt och vi fck sällskap av Sofia och Hanna efter ett tag. Vi drack ett jättegott vin. Det blev något strul i köket så vi fick vänta ett tag på maten, men fick jättegoda oliver och pizzabitar som plåster på såren. Och maten var supergod. Jag åt linguine med scisilianska musslor.
 
 
Efter middag drog vi in til gamla stan och köpte glass. Denna gången provade jag svartvinbär och det jättegott!
 
 

Min lägenhet

Äntligen, nu kommer det utlovade här bor jag inlägget :). Jag gillar min lägenhet, den är ganska lagom för en person. Jag tänkte att jag skulle skriva vad jag tycker är bra men kommer bara på det dåliga... så typiskt... jag hade önksat lite mer bänk/hyllutrymme och att kaklet på diskbänken hängde ihop bättre men annars är det bra. Jag har ju supernära till stranden och jag har hiss i huset så jag slipper traska alla sex våningarna varje gång :).
 
Min ytterdörr, lite av min garderob, lite av köksbänken och ingången till badrummet.
 
Min tv och mitt lilla kök
 
Bättre bild på köket och bordet
 
Mitt rum åt andra hållet, min säng, just nu ihopfälld eftersom jag höll på att städa...
 
Lite kort :)
 
Badrummet är som sagt bakom glasväggen, det är ett litet skåp, en liten dusch som man knappt kan vända sig i, ett pyttelitet handfat och ett jättestort fönster. 
 
Nu ska jag vara väldigt fransk och äta brieost till kvällsmat! A bientôt!

Söndag

Idag har jag tvättat lite, städat (och tagit kort på lägenheten, det kommer snart!). När jag fick nog av detta gick jag in till Massena och köpte mig en juice och pluggade. Avslappnat och härligt. Men det känns väldigt konstigt att det snart är oktober och fortfarande jättevarmt, runt 24 grader. 
 
 

Lördag

Idag tog jag tramen ut till Palais des Expositions där de hade rendez-vous des assositions. Det innebär att alla föreningar i Nice samlas i en stor mässhall och så får man gå runt och prata med dem och se om man kan hitta några roliga aktiviteter. Jag tittade lite på yoga och franska röda korset, men vi får se om det blir något. Det var kul i alla fall. 
 
Sedan drog jag och handlade, där träffade jag Emma och Olivia. Emma pekade ut knäckebröden för mig. Det var hur skönt som helst att hitta knäckebröd. Annars finns det nästan bara baguette av olika slag här och det är jag så hemskt trött på...
 
På eftermiddagen blev det plugg, jag satte mig på hägen-dasz och fikade samtidigt. Hur mysigt som helst och jag fick riktigt mycket gjort. 
 
Utsikt från mitt badrumsfönster. 

Marknad

Jag tog en promenad inne i gamla stan någon dag förra veckan, minns inte vilken och tog då dessa kort. Allt ser så gott ut och någon gång ska jag definitivt handla på marknaden, även om det dyrt :).
 
 
 
 
 

Cannes

Idag drog jag, Anna, Kajsa, Kerstin och Emma till Cannes för att bada och sola. Visst är det trevligt här i Nice, men i Cannes är det sandstrand. Hur gött som helst. När vi kom till Cannes fastnade vi en stund i en alldeles fantastisk chokladbutik. Vi köpte inget men det var kul att bara titta. 
 
 
 
 
Sedan drog vi ned till stranden och låg där och slappade hela eftermiddagen. 
 
 
 
Innan vi åkte tillbaka till Nice gick vi ut och käkade. Det var ingen höjdare men helt ok. Grönsakerna till fisken verkade som om de var inlagda och efterrätten fortfarande fryst. Men vi hade inte tid att stanna och klaga för då hade vi missat tåget. 
 
 

Redovisning

Idag hade vi då den beryktade redovisningen. Vi träffades lite innan lektionen för att öva en gång. Jag var så sjukt nervös när vi repeterade och det kändes som om allt skulle gå åt skogen. Som tur var, var jag helt lugn på redovisningen och det gick jättebra! Alla i gruppen var superduktiga och vår lärare hade bara bra saker att säga :). 
 
Nu ska jag käka lite och sedan ska vi dra till Shabnam som fyller år för att ha lite fest. Kul!
 
Här kommer förresten en helt random bild från stranden häromdagen!
 

Långa dagar

I måndags och tisdags var Mikaëlle här från Sverige för att ge oss kompletterande undervisning. Det var intensivt. 3 timmar på rad. Alla var helt utpumpade och vi kunde knappt ta till oss informationen på slutet. Och allt gick ut på att det är fasta utryck och de måste vi lära oss utantill eller så var vi tvungna att lära oss vilken prepostition som hör till vilket verb (och det kan vara så att beroende på betydelse så konstrueras verbet med eller utan preposition). Allas självförtroende var verkligen i bott efter dessa dagar och alla insåg att vi har mycket jobb framför oss. 
 
Men ingen orkar egentligen plugga utan man vill bara hänga på stranden...

Efter regn kommer sol

Ja, vi hade bestämt med vår grupp att vi skulle träffas på söndag eftermiddag och fixa det sista inför presentationen i veckan. Vi skulle träffas hos Anna och Sofia som bor kanske en halvtimme från mig. Jag såg när jag skulle gå att det var en massa mörka moln men reflekterade inte över det. Jag hann nästan hela vägen, med kanske 800 meter kvar brakar helvetet lös (verkligen). Det bara vräker ner regn. Jag och mitt paraply söker skydd under ett träd, till ingen nytta. Dessutom forsar det fram så att mina skor var dränkta på 2 minuter. Efter viss möda lyckas jag (dränkt typ) ta mig hem till Sofia och Anna. Väl där möts jag ett faktiskt vattenfall, kanske 5 cm vatten som forsar ut över stengången och trappan. Dessutom åskade det jättemycket. Jag var blöt ända upp på låren trots paraply och mina skor tog 3 dagar på sig att torka. 
 
Men när  vi gick hem hade det klarnat upp igen och jag tog dessa fina bilder!
 
 
 
 

Plugg i solen

Efter shoppingturen drog jag ner till strandpromenaden, kanske 5 minuter från min lägenhet och satte mig i skuggan och pluggade. Det gick hyggligt med pluggandet men det var roligare att titta på folk. 
 
 
Slänger upp några bilder på grannhuset också... det går inte av för hackor...
 
 
 
 

Shopping

Idag bar det av till en stor matvarubutik som ligger i utkanten av cenrum, tar kanske en halvtimme från mig och då måste jag åka spårvagn i 10 minuter. Men den var helt fantastisk, vilken fiskdisk. Och vilka grönsaker. Jag önskar att jag kunde åka dit varje gång jag måste handla. Men det är för långt och för varmt just nu i alla fall. 
 
 
 
 
 

Frustration

Jag vet att det är dålig uppdatering på bloggen och det gör mig frusterad. För jag har en massa saker som jag skulle vilja skriva men jag vill också kunna visa bilder eftersom att det är så svårt att beskriva vad jag ser i ord. Och skälet till att det inte finns några bilder är att mitt internet är för segt för att ladda upp dem. Det går bara inte. Så jag måste fixa allt från mobilen på skolan och det har jag inte haft tid med denna veckan men håll ut. Förhoppningsvis kommer det snart inlägg... :)
 
 

En classe

Nu när vi har haft två hela veckor med skola börjar jag komma in i det. Inte pluggandet men själva lektionerna. Jag har hela tiden förstått allt de säger men nu börjar kunna fokusera på lite mer än bara att lyssna. Det är kul. Vi hade vår första lektion i litteratur i onsdags. Det var intressant. Vi ska läsa en massa böcker och hålla ett muntligt anförande. Det kan nog bli kul. Böckerna verkar ganska enkla så det är bra.

 

Annars har expression orale, alltså muntligt anförande, seglat upp som favoritklassen. Den går ut på att vi pratar med varandra i en timmes tid. Det är roligt. Igår lärde vi oss först en massa ord om hur man handlar och sedan delade klassen upp sig i försäljare och köpare och så sålde i vatten, solglasögon och böcker till varandra. Väldigt kravlöst och roligt. Kul att bara få prata utan krav på att det ska bli rätt.

 

Jobbigaste klassen är den om franska samhället. Jag ska hålla mitt första anförande nästa vecka och jag är redan lite skakis… inte riktigt men nästan. Jag är i alla fall nervös för hur jag ska kunna prata i 10 minuter. Men det ska nog gå. Jag ska prata om Antillerna.

 

Nästa vecka kommer Mikaëlle från Sverige så då ska vi ha förmiddagslektioner. Sedan ska vi också ha vår första exkursion, vilket blir spännande. Vi ska vara kvar här i Nice så det blir kul att se vad vi ska göra. 



Bilder sightseeing










Middag ute

Idag efter att ha sprungit halva Nice runt bestämde jag, Anna och Emma oss för att vi skulle käka ute. Vi åt på en italiensk resturang nere i turistkvarteren av gamla stan. Vi beställde alla spagetti med "seafood" och vitt vin. Det var så himla mycket mat men oj så gott. Verkligen mums. Det var kul att käka ute och vi hade supertrevligt. 
 


 
 

Sightseeing

Idag när jag tröttnat på värmen i lägenheten bestämde jag träff med Kajsa på huvudgatan, vi satt ett tag och pratade innan vi kollade in lite affärer. Bland annat visade hon mig en ekologisk affär i Nicetoile som var superfin med massa roliga saker. Sedan bestämde vi oss för att bestiga kullen nummer 1 i Nice. På toppen av kullen (eller så är det namnet på kullen) finns Chateau du Nice, det finns dock inget slott och har aldrig funnits. Däremot fanns det för länge sen ett kapell. 
 
Det var en väldigt svettig promenad men det var absolut värt det. Utsikten var fantastisk och vattenfallet svalkade gött när vi gick förbi det :). Sen tog vi en tur i gamla stan innan vi avslutade dagen med ett dopp i havet. Superskönt. 
 
Det går inte att ladda upp några bilder så det kanske kommer på måndag när jag är i skolan och har bättre internet..

Skolan

Jag tänkte skriva ett litet inlägg om skolan. Vi går i skolan från måndag till torsdag och så är vi lediga fredag och hela helgen. Det är riktigt skönt, då kan man göra en massa roliga saker. Vår lärare verkar riktigt trevlig men jag tror nog att vi kan få jobba en del.

 

På måndagar har vi grammatik. Då går hon igenom en olika grammatikgrejer och så får vi göra övningar. Sist gick vi igenom verb i nutid. Det var intressant för hon hade en helt annan indelning av verben än vad vi lärt oss i skolan.

 

På tisdagar har vi fonetik. Då ska vi lära oss hur olika ljud uttalas och varför det är så. I tisdags satt vi och ljudade konsonanter i en timme. Det var intressant, mycket svårare än man kan tro.

 

På onsdagar har vi litteratur. Den kursen börjar först nästa vecka. Men det ska bli spännande att se hur den kursen är.

 

På torsdagar har vi först samhälle och språk. Den kursen går egentligen ut på att vi ska lära oss massor om Frankrike och det är vi som ska hålla i lektionerna. Vi får bara ha stödord och ska prata cirka 10 minuter var vid två tillfällen under terminen. Jag valde att ta mina tillfällen ganska fort så kan man fokusera på annat längre fram.

 

På torsdagar har vi också muntlig språkfärdighet. Det går egentligen ut på att vi ska diskutera vissa ämnen i en timme i små grupper. Det känns både roligt och intressant.

 

Dessutom har vi fyra exkursioner under kursen där vi bland annat ska besöka Nice, Antibes, St Paul en Vence och åka upp i bergen på någon fest. Sen kommer vår svenska lärare hit två gånger också. Men det kommer nog att bli bra tror jag.

 

 

 

St Jean Cap Ferrat

Idag var vi lediga, litteraturkursen börjar inte förrän nästa vecka, så vi bestämde oss för att göra en liten utflykt till Villfranche-sur-mer. Efter en del velande hittade vi fram till bussen, sen visste vi inte var vi skulle gå av så vi frågade en fransk tjej och hon sa att hon skulle gå av vid en fin strand. Det innebar att vi inte hamnde i Villfranche utan i St Jean Cap Ferrat, det är en liten by och en halvö. 
 
Efter att tjejen pekat ut vägen gick vi nägra hundra meter innan vi kom fram till en superfin liten stenstrand. Det var lika varmt idag som alla andra dagar så runt 28 grader så vi la oss i skuggan och slappade. Hur skönt som helst, mycket bättre än att ligga i solen. Där stannde vi hela eftermiddagen. Det blev också ett dopp i havet. Först var det riktigt svalt men efter en liten stund var det jättevarmt och skönt. 
 
Innan vi åkte tillbaka köpte vi pizza. Jag och Anna delade på en med tomat, basilika, mozzarella och gorgonzola. Det var utan tvekan en av de godaste pizzorna jag ätit. Allt verkligen smakade äkta och fräscht. Vi åt pizzorna nere i hamnen med utsikt över bergen och en massa båtar. 
 
Det blir bara en bild för resten vill inte laddas upp... men det kanske räcker med en :)

Jag lever

Oj det var kanske lite drastiskt :) men nu har jag äntligen fått internet :) är så lycklig, man känner sig lite lost utan. Jag har dock bara på datorn och inte telefonen, men det fungerar. 
 
Så hur har dessa tre dagar i Nice varit?
 
Jo det har varit bra men väldigt varmt. När du kliver ur duschen vill du bara vända tillbaka eftersom du redan är lika svettig som du var innan. Lägenheten är fin men ganska liten, tillräckligt stor för mig alla fall. Den ligger på femte våningen med franska mått och på sjätte enligt svenska. Som tur är finns det hiss upp till fjärde. 
 
Skolan har varit bra, jag har hittills fattat allt de säger, att prata är en annan femma men det kommer väl. Igår hade vi grammatik och gick igenom verb i framtid och i presens. Idag hade vi fonetik. Vi tillbringade en timme med att ljuda ut olika konsonanter, det är svårare än man kan tro. Fransmän pratar väldigt mycket nere i halsen. Men det var kul!
 
Annars har det blivit lite inhandlingen av matvaror, strandhäng och nu ikväll vin på stranden. Supertrevligt och mysigt. Nu ska jag sova, imorgon blir det utflykt till en närliggande stad, Villfranche sur mer tror jag den heter. 
 
 
RSS 2.0