Deception

Lyssnar på musik och väntar på att middagen ska bli klar. Hade lite tid över så jag tänkte att jag skulle slänga upp ett inlägg här. Det känns som en bra dag idag. Jag är väldigt glad och jag har lust att dansa loss på köksgolvet :P. Jag har skrivit åtta sidor på tentan och det är två och en halv dag tills den ska in. Så här god tid har jag nog aldrig varit ute i.

Trots att kylan tränger sig på ska vi åka till Kramfors om en timma för att träffa generalsekreteraren och ordförande i FN-förbundet. Det ska bli jättekul och skönt att komma bort från Sollefteå lite.Kämpa för varenda unge!

Varje dag, året om kränks och utnyttjas barn medan omvärlden tittar på – eller bort. Så skulle det inte behöva vara. Alla har vi ett val. Antingen gör du ingenting – eller så gör du någonting. Tillsammans kan vi förändra förutsättningarna för miljontals barn världen över.

Det går att skydda barn mot våld, övergrepp och exploatering. Det går att ge dem trygghet, utbildning och mat för dagen. Och det går att befria barn från ett liv som soldat, gatubarn eller prostituerad.

UNICEF, världens ledande barnrättsorganisation, finns på plats i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar och arbetar dygnet runt för att ALLA barn ska få den barndom som de har rätt till. Det handlar om så självklara saker som till exempel rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, bra hälsovård, skola och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

På unicef.se kan du vara med och kämpa för varenda unge, eller sprid budskapet du också genom att blogga, twittra eller" facebooka" om barns rättigheter.

Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet.
Du kan göra större skillnad än du tror.

Ps. Vill du gå med i vårt nätverk bloggare för varenda unge - läs mer här!

 Banner-julkampanj-200-250

Skyltsöndag

Precis som förra året var det jag och Elin som traskde ner i kylan till skyltsöndagen. Det var mysigt med stånd, eldar och butikerna hade öppet. Dock håll vi ganska snart på att förvandlas till levande isbitar (det är ca -18 grader ute) så vi var bara ute ca 1,5 timma. Även om det var kallt så var det skönt att komma ut lite.Och så klart som förra året köpte jag och Elin lotter och precis som förra året vann Elin ingenting medan jag utökade min samling julsaker med en ängel.Nu ska jag mysa inomhus hela kvällen i mitt nystädade rum.

Glöggkväll

Igår var det glöggkväll på Källsta för att fira första advent lite i förskott. Det var jättemysigt, en massa levende ljus, glögg och gott tilltugg (mjuk pepparkaka, kladdkaka, saffransbullar osv). Underbart verkligen. En stor julstjärna till Gunilla som styrde upp det hela. Efter glöggmyset tittade vi på komdein Four Lions. Den var intressant och ganska rolig om inte annat :).

Chokladtartletter

Igår blev det som sagt lite bakande så jag tänkte jag skulle lägga upp några bilder på resultatet. De var mycket goda vill jag lova.

Just nu varvar jag franskauppgift med hemtenta och lördagsmys :).

Samma sak annan kurs

Jaha, då sitter vi här igen. Hemtenta/tenta. Det kommer en i snitt var 4:e eller 5:e vecka och så rullar det på så. Jämt och ständigt. Inte ens tanken på att detta är sista för jul lyckas motivera mig. Igåe var sista dagen på föreläsningarna så nu är det bara tentan som gäller. Men det känns lite som om att Sollet är ganska avfolkat just nu. Det flesta har åkt hem. Jag och Elin ska i alla fall börja plugga snart, egentligen skulle vi ha börjat för 9 minuter sen men men... ibland går det inte som planerat.

Kanske är dags att ta tag i saker. Men som alltid har jag en lista med mycket roligare saker att göra än plugga. Ikväll blir det idol i alla fall, hos Tove tror jag. Innan ska jag baka chokladtartletter :). Återkommer om dem.

Ha de!

Nachochips - naturell

Jag sitter här och mumsar på en massa nachochips och tacosås och skjuter upp det faktum att jag måste laga mat. Eftersom jag bloggar skjuter jag också upp det faktum att jag borde börja med hemtentan men jag känner  fortfarande att jag inte riktigt vet var inspirationen är. Om det är någon som har tips på hur jag ska motivera mig själv så får de gärna tala om det för mig.


Bilden kommer från google

Idag har vi haft en annan förläsare och har pratat om valobservation (mycket viktigt det heter inte valövervakning) och det var verkligen sjukt intressant. Jag skulle definitivt kunna jobba med valobservation. Väldigt välsigt spänannde. Jag riktigt ångrar att jag inte valde att jobba på det valet som var här i Sverige för någon månad sen, det hade varit så bra. Men jag får ta nya tag nästa val :).

Nu ska jag läsa Cheema, laga mat, rätta min franska uppgift och gå på studiecirkel. Ha de gött!

Något roligt va?

Under den här kursen har Ingvar gång på gång sagt att han vill göra en tenta som vi tycker är rolig, som vi vill skriva och att vi ska få vara med och bestämma. Idag fick vi den här roliga tentan. Jag tror jag talar för de flesta och alla jag har pratat med so far är i alla fall rörande överens om att den här tentan är inte rolig någonstans.

Vi har två frågor som vi kan välja på. Den ena är mer eller mindre att vi ska skriva en recention på huvudboken. Den andra frågan var att vi utifrån vår konstitution ska förklara hur vi ska skapa stabil och hållbar demokrati. Om det finns någon där ute som kan tala om vad som är kul med någon av frågorna så är jag tacksam.

I nuläget ska jag nog välja fråga två tror jag, för på den kan jag vara lite kreativ och den känns lite friare. Dessutom får jag skriva lite mer Hesosa vilket alltid är ett plus. Nu laddar jag kraft och läser sammanfattningarna efter varje kapitel i jakt på inspiration. Imorgon eller på torsdag är det bara att sätta full fart.

Eftersom vi inte har börjat plugga än kan jag inte slänga upp någon deprimerande bild så det får bli en ur arkivet för att beskriva den frustration som sakta men säkert kommer krypande.
En liten paus

Nu sitter jag här i köket och väntar på att tiden ska gå så att jag kan börja laga mat. Idag har vart en bra dag. Jag och Tove gick på stan en stund och jag köpte lite mer garn. Det var skönt att komma bort från plugget en stund och skönt att komma ut även om jag halvt frös ihjäl. Nu sitter jag här med tända ljus och en tjock gosig tröja. Och det känns ganska bra.

Min kamera kan inte på något sätt visa hur galet vackert det är här ibland, men det var värt ett försök i alla fall. Ljuset var nästan sagolikt när sken bakom berget och speglingarna i vattnet var jättefina. I backen kör de för fullt med snökanonerna men det mesta av snön verkar "ryka" bort :P.Radiostyrda plommon

Idag har varit en bra söndag, en mycket bra söndag. Jag har skrivit klart och skickat in min franskauppgift. Jag har rättat vårt konstitutionsprojekt. Och Sandra bakade scones och så satt hon, jag och Tove och käkade scones och drack te i 4 timmar. Det var så gudomligt skönt. Det borde man göra varje söndag. Bara slappa. Hela dagen lång.
Nu ikväll har jag, Sandra och Abbe varit på Harry Potter and the deathly hallows part 1. Jag tycker utan en sekunds tvekan att det är den bästa filmen hitills. Det är kul att ha varit bio här i Sollet också.

Nu ska jag sova, imorgon väntar mer tvätt, oppositionsuppgifter, städning med mera.

Relativt smärtfritt

Nu har jag skrivit klart min franska uppgift och även om det tog ca 4 timmar så gick det bättre än förväntat. Jag hade bara en liten dipp när jag insåg att min "färdiga text" var 50 ord för lång men nu har jag kortat ned den i alla fall. Det känns bra. Jag kan ju inte påstå att jag har skrivit något fantastiskt men det fungerar antar jag (hoppas  jag).

Grammatik är verkligen inte roligt men jag antar att det är ganska bra att ha. Denna gången var det mycket fokus på frågor och frågeord. Det var ganska svårt men nu tror jag att jag har ganska bra koll på det.

Detta är i alla fall den näst sista uppgiften på kursen så det känns ganska bra. Snart är jag klar :).

Mannagrynsgröt

Nu sitter vi här och finslipar det sista på grupparbetet. Eller om det är det sista vet jag inte, vi lär nog sitta nåfra timmar till i alla fall tror jag. Men det går bra. Kingdom of Hesosas nya konstitution börjar ta form efter mycket noggrannt övervägande från de inblandade parterna.

Imorses blev det mannagrynsgröt till frukost. Det är faktist ganska underskattat och smakade mycket bättre än vad jag mindes att det gjorde. Det var trevligt med lite variation till all havregrynsgröt jag äter i vanliga fall. Är det någon som har några tips på vad man kan piffa upp gröten med? Jag hade inga bra förslag i morses så det blev bara gröt vilket var ganska trist.Nu: tillbaka in konstitutionens vackra värld...


The best everMinns du Annie??? Den är bäst!!

En- eller tvåkammare?

Ja det är den stora frågan. I samma klass som enhetsstat eller federation, majoritets eller proprtionalitetsval och parlamentarism eller  presidentalism. Det är avancerade saker vi håller på med. Eller ja kanske inte men det är i alla fall spännande. Vi har idag börjat skriva och vi har skapat vårat eget lilla land.

Vi ska alldeles starx börja igen efter lunchen... spännande... eller ja det är helt okej faktiskt. Tråkigare saker har vi gjort vill jag lova.

Lite glädje

Vi fick veta hur det gick på samhällsplanerar kursen idag och det gick helt fantastiskt. Jag fick VG. Hallelujah. Nu ska jag fira med lite lösgodis och mer plugg :P.

Exceptionally ordinary

Nu i kväll blev det film på Källsta. Mycket mysigt och uppskattat måste jag säga. Skönt att inte alltid vara så seriös.

Filmen vi såg var:Imorgon har den första delen av den sista filmen premiär och jag vet inte ens när jag kommer att ha tid att se den :( men det löser sig :)

Styrelsemöte

Nu ska jag alldeles starx iväg på styrelsemöte med FN-föreningen och UNICEF gruppen. Jag tror att vi har ganska mycket att ta upp denna gången så det ska bli intressant. Jag har skrivit ut protokollet och letat reda på atckningsboken så jag tror att jag är redo. :)

Vi hörs!

Redovisning

Nu har jag vart i skolan och redovisat Kina och kinas statsskick. Det gick ganska bra med tanke på hur komplicerat det är och det är väldigt skönt att ha det gjort. Nu är det bara att blicka framåt och starta med konstitutionsprojektet. Spännande. Vi ska dra igång det hela om 20 minuter hemma hos Sara. Jag hoppas att det kommer att gå smidigt :P.

Fredagkväll

Nu har vi ätit en underbar middag med hasselbackspotatis, älgfärsbiffar, grönpepparsås, sallad och vin. Nu kommer snart släkten.Ha en trevlig kväll. :)

Besök

Idag har jag vart och hämtat Jessica, Jerker och Arve på tågstationen. Arve har vixit så mycket sedan jag såg honom sist och han är så söt. Det ska verkligen bli kul att ha dem här hela helgen :).

Nu ska jag återgå till gästerna.

Himmelriket

Idag har jag och Anna vart på överby för hon skulle köpa en massa saker, Efter det åt vi lunch McDonalds och de hade McFlurry Magnum. Det är den absolut bästa glassen som finns i hela världen.

Jag åt McFlurry Magnum Brownie och den är underbar med vaniljglass, chokladsås, chokladbitar och kakbitar. Mums.


The best thing ever :PTre små barn hittas hungriga och nakna

“När Olle är tre år, Sara, fem och storasyster Lina, sju, hittas de av polisen. De är nakna och utsvultna och finns i den lägenhet där de bor med sin mamma. Olle bär en överfull blöja och i deras sängar finns varken madrasser eller sängkläder. Det råder kaos i lägenheten, som inte städats på så länge att stanken når ända ut i trapphuset. Barnen har misshandlats systematiskt under en längre tid, Lina har stuckits med glasbitar och rispats med spik och Sara berättar att hennes sår kommer från att mamman slår henne med sopborsten. De har varit inlåsta i lägenheten dygnet runt och varken gått till skola eller dagis...”

Detta är inledningen till ett av de fall där barn far illa och där UNICEF menar att utgången kunde sett annorlunda ut om barnkonventionen vore svensk lag.

Läs klart detta fall och en rad andra skrämmande historier på blog.unicef.se. Där kan du också skriva under för barnkonventionen som lag och hjälpa till att sprida kampanjen. Ju fler barnrättskämpar desto större möjligheter att påverka!
Ta  mig till kampanjbloggen nu!© CC/Double Image Photography


© CC/Double Image Photography


Bonde söker fru och powerpoints

Ikväll har jag suttit framför tv:en och pluggat. Kankse inte en så effktiv kombination men det är trevligt som omväxling. Jag har sett bonder söker fru, efterlyst och nu hell's kitchen. Jag har precis gjort klart min power point om Kina så det känns bra.

Efter den första genomläsningen av min pp hade jag lite ångest. Det tog 10 minuter men jag har bara 5 minuter att prata. Men nu har jag hitills kortat ner den till 5,5 minuter. Det duger så länge.

Imorgon ska jag städa, plugga, handla med farmor, plugga, hämta Anna i Herrljunga och plugga. Så det lär bli en trevlig dag :P. Nu ska jag i alla fall sova.

Again and again

Att jag aldrig kan sluta tjata om vädret. Men nej, just nu finns det inget annat att prata om. Lite bilder från idag...


ja och så var det vädret igen

Det snöar fortfarande. Ett dygn senare. Inte roligt alls. Jag gillar inte snö....

Jag fattar

tror jag i alla fall. Nu har jag (nästan) rett ut den statliga organisationen i Kina. Heja mig. Nu ska jag sova och imorgon ska jag ta nya tag.

Kina???

Ja då har jag läst ut kapitlet om Kina. Helena och Sara S hade delat upp kapitlet i tre delar. Jag fick de sista 20 sidorna och såklart visade det sig att det är just de sidorna som tar upp hela Kinas politiska system. Kul, jättekul. Men jag har läst det och jag fattade typ hälften så jag kommer att få läsa om det några gånger. Men tillslut kommer det att fastna :). Tur i alla fall att det var jätteintressant.


En intressant bok faktiskt :).

ja och så var det vädret

Nu är vintern här och jag hatar det. I alla fall när bussen inte kom och jag höll på att missa min klipptid. Det löste sig ju men när jag kom hem var jag stelfrusen, bokstavligt talat. Jag menar var sjutton kom all den här snön ifrån??? Och jag vågar inte ut och köra med bilen heller eftersom det är sommardäck på den.Jag vill gå och lägga mig igen.....


Haha!

Det känns bra, det känns riktigt bra. Det enda som inte känns bra är vädret men men. Idag har jag varit och klippt mig och det blev jättebra. Frisören Jessika var jättetrevlig och jag fick studentrabattt och allt. Mycket trevligt :).Sen när jag kom hem igen har jag läst klart Statsskick - att bygga demokrati. Jag känner mig jättenöjd. Nu i eftermiddag ska jag läsa kapitlet om Kina och sedan känns det ändå som om jag ligger ganska bra till. Sandra ringde nyss för att berätta att jag ska jobba med Helena och Sara S om Kina och i konstitutionsprojektet så det känns jättebra. Även om jag inte är i Sollet känner jag mig peppad.

 
Finito, :)
Härligt IQ befriande

Sitter och tittar på Top Model och det är så där härligt IQ befriande. Skönt att verkligen slippa ifrån allt plugg för ett litet tag i alla fall.Lite ledig

Nu har jag pluggat klart för idag. Det blev till slut det första kapitlet i Utländska politiska system och sedan blev det Statsskick - Att bygga demokrati resten av dagen. Planen är att jag imorgon ska läsa resten av boken så att jag har det gjort och sedan ska jag antagligen läsa kapitlet om Kina. För jag antar att jag får det att föreläsa om :P. Jag måste också börja skruva på nästa franska uppgift annars hinner jag inte bli klar med den i tid.

Nu är jag i alla fall ledig för resten av kvällen.


Zero to hero

Ny vecka

Ny vecka, ny kurs. Det känns ganska bra faktiskt. Även om jag igår var jättestressad när jag faktiskt hade satt mig ner och tittat på schemat så känns det aningen bättre nu. Jag hade i alla fall oerhört svårt att släpa mig ur sängen imorse så det fick bli en liten kompromiss. Jag låg kvar och läste kapitel 1 i Utländska politiska system. Kapitlet var jätteintressant vilket känns positivt inför resten av kursen.

Nu ska jag fortsätta läsa kurslitteratur. Planen är att i alla fall läsa kapitel 1, 2 och 3 i Statsskick - att bygga demokrati. All vår kurslitteratur verkar väldigt intressant denna gången, kanske för att vi har hållit på med samhällsplanering så länge men ändå. Det känns bra.

Julmarknad

Jag vet att det låter lite tidigt men idag har jag i alla fall vart på julmarknad i Sollebrun. Det är en liten håla typ två mil härifrån. Det var för att vara exakt en hantverksmarknad mer kanske man kan säga. De hade riktigt fina saker men allt är verkligen sjukt dyrt. Jag såg även min gamla träslöjdslärare som var där och sålde träsaker.

Jag köpte (mamma köpte till mig för att vara ärlig) en jättesöt kanna och mamma köpte en jättefin duk.Kebabpizza

Det blev en älskad kebabpizza till middag och nu ska jag se IDOL. Men jag måste bara säga att ska man äta kebabpizza ska det vara här omkring. Inget ont om Norrland men de kan inte göra kebabpizza. Och framförallt kebabsås, är inte de det bästa som finns?
Walking

Jag tog en promenad vid slussarna och fallen idag och det är verkligen jättevackert.


Ledig

Jag har lämnat in hemtentan.
Solen skiner ute.

Och jag är helt ledig. Kan det bli bättre?

Tror inte det, idag ska jag njuta.

Ha de!

Uttråkad

Usch, jag är helt sjukt uttråkad. Jag sitter här och väntar på att min franska föreläsning ska börja, det är 10 minuter kvar bara så jag hinner inte göra något annat. Väldigt irriterande om jag ska vara ärlig. Någon som har ett bra förslag på vad man kan göra i 10 minuter???

Vågar inte...

Jag vågar inte skicka in den där jäkla tentan. Det känns inte bra fast å andra sidan vet jag inte vad jag skulle kunna göra mer. Jag ska fundera lite på det och skicka in den snart tror jag.

Snart har jag i alla fall en föreläsning i franska att gå på. Visserligen på datorn men det ska bli intressant.

Franska

Ja, idag fick jag tillbaka den tredje uppgiften och jag hade klarat den (med nöd och näppe, men jag hade i alla fall klarat den). Så nu har jag klarat 3/3 uppgifter och det är 2 kvar. Detta ska nog gå bra hoppas jag.


En bild från i somras :)

Muffins

Jag och mamma bakade muffins tidigare idag och det blev chokladmuffins med chokladbitar och hallon. De är jättejätte goda och det är verkligen en fantastisk kombination.

En liten bild.Tydligen inte

Nehep, det går inget vidare med att blogga. Men men jag lever och mår bra och det är huvudsaken. :).

Igår kom Annie hit och vi drack en massa te och satt och tjötade och tittade på Mulan. Det var jättemysigt och roligt att träffa henne igen. Hon ska åka till Costa Rica på söndag och jag är jätteavunsjuk. Hon ska vara där till januari och plugga spanaska och volontärarbeta med havssköldpaddor. Jag vill också resa iväg så...

Idag har jag och mamma åkt runt över hela Trollhättan känns det som. Vi har vart på stan och på överby, hemma hos mormor och morfar och sedan handlat och vart och kollat i en inredningsbutik. Nu ska vi baka muffins :).

Vädret är förövrigt hemskt och det ösregnar ute. Usch. Men då är det skönt att kunna stanna inne och mysa.En av de bästa disneyfilmerna någonsin

Jag ska...

Jag ska fösöka bli lite bättre på att uppdatera... men det är verkligen sjukt mycket svårare att ha tid och att ha något att skriva om när jag är hemma. Det händer helt enkelt inte så mycket och sedan händer det så mycket att jag inte har tid att uppdatera.

Idag har jag suttit hela dagen på högskolans bibliotek och läst åtta postulat om planering av staden som livsmiljö... spänannde, späannnde... nu är jag i alla fall snart klar med den frågan också tack och lov. Sandra kom dit vid halv ett och det var trevligt med lite sällskap och att ha någon att diskutera lite grann med.

Nu väntar jag på att äta middag (jag är jättehungrig) och på att Annie ska komma (AAAAAAA :):):)).

Kram
RSS 2.0