Solsken


   "Det stod en älg mitt på spåret och tyvärr finns inte älgen längre bland oss"
                                                                                    Konduktören på mitt försenade tåg i Sundvall


Då var jag hemma och tåget var nästan 50 minuter försenat i Sundsvall men bara 25 till Göteborg så genom att springa hann jag med mitt tåg hem. Nu sitter jag här i soffan och njuter av att vara ledig. Underbart.

Ännu mer underbart är att vi har gjort klart självstudieuppgiften så vi kan vara lediga (typ) hela nästa vecka. Jag måste såklart läsa lite i boken och renskriva antckningar men det är ju inte så betungande tack och lov.

Nu ska jag fortsätta att njuta av att vara ledig...

Kafferast


Jag, Sandra och Elin sitter i vårt käk och tar en liten paus från pluggandet och dricker kaffe med mjölk. Vi fick igår veta att den så kallade individuella uppgiften var en gruppuppgift. Så jag, Sandra och Elin teamade ihop oss och nu är vår plan att skriva hela arbetet idag och vara lediga hela nästa vecka. Och so far går det ganska bra med tanke på att vi har suttit ca 1 timme och redan skrivit 3 av 5 frågor. Dock har vi de två jobbiga frågorna kvar :). Nu ska jag återgå till plugget...


Onsdagsfilm - Frozen


   Anna: Jag har hört att det bästa sättet att dö är att frysa ihjäl.
   Marre: Jag trodde att det bästa sättet var att dö naturligt.


Idag blev det film. Jag och Elin har länge velat se filmen Frozen så idag tog vi tag i saken och Elin hyrde filmen. Sedan samlade vi ihop ett litet gäng (8 pers) och tittade på thrillern Frozen. Ingen av oss trodde att den skulle vara så hemsk men det var verkligen helt sjukt. Vi satt och skrek ikapp, och även om det inte var av rädsla utan mer avsmak så fy, vilken film.

Men om man tycker om thrillers och inte blir så lätt äcklad kan den ändå rekommenderas. Filmen handlar om de tre vännerna Parker, Dan och Joe som åker till en skidanläggning för att åka skidor. De vill ta ett sista åk och övertalar liftvakten att få åka upp trots att de precis ska stänga på grund av dåligt väder. Naturligtvis blir liftvakten avbytt och den nye ser tre personer komma ner och antar att de är de tre sista varpå han stänger av liften. Parker, Joe och Dan blir då fast högt upp i en skidlift och anläggningen har stängt och kommer inte att öppna på fem dagar....

 

Storstadsabstinens

Jag har tagit en liten paus från mitt pluggande och satt och letade efter filmer jag skulle vilja se. Det var jättelänge sedan jag var på bio och nu är jag verkligen sugen. Ska passa på när jag är hemma och se något för tyvärr så finns det inte så mycket att se här uppe i denna lilla håla.
Nu ska jag återgå till den oerhört spännande boken Psykotraumatologi...

Varför ligger Jimmy under bordet?

Idag var det ännu en 8-17 dag, den andra i rad. Men till skillnad från igår när vi bara hade föreläsningar nästan bestod hela dagen (minus 1 timmes föreläsning) av praktiska övningar.

Först fick vi öva bemötande i olika situationer. Vi delades upp i tre grupper där två av grupperna var chockade och den tredje var sjukvårdgrupp. Första scenriot gick ut på att skolan ahde blivit bombhotad och personerna i vårt klassrum hade suttit fast där en timme utan möjlighet att komma ut (pga bomberna) och sedan fick sjukvårdgruppen komma och bemöta dessa chockade, stressade, ångestfyllda männsikor. Min grupp var först ut så vi hade ingen anning om vad som väntade men det gick ganska bra faktiskt. Jag fick "bemöta" Sara som hade en fördröjning och var i allvarlig chock :).

Det andra scenariot gick ut på att vi var i ankomsthallen på en flygplats och väntade på våra anhöriga som skulle komma med ett plan. På väg in mot landning fattade planet eld och brann upp inför de chockade anhörigas ögon. Sedan fick sjukvårdtruppen bemöta och ta hand om dessa upprivna människor. Den gången var det svårare men det ger oerhört mycket att öva praktiskt.

Dagen avslutades med att vi satt i grupper om tre (en "intjervjuare", en "utfrågad" och en "övervakare") och så fick den utfrågade dra ett case och så fick intervjaren hantera detta. Få personen att prata om det och lyfta sina känslor om det. Det var ganska svårt för casen var svåra, dels var det barn och så var det om jobbiga saker som skuld, mobbing, självmord, bortgifte osv. Men lärorikt.

Det var dagen det, väldigt rolig och väldigt lärorik. Nästa kurs vet jag att vi kommer att ha ännu mer praktiska moment vilket är tur när vi går så långa dagar. Nu ska vi vara lediga tills på fredag då vi har skola igen och sen bär det av hem till T.

Dinner away

Idag blev jag och Elin bjudna på middag hos Abbe och August. Det blev jättetrevligt och Mahammed, Gunilla, Sofie och Sabine var där också. Det är världens lyx att bli bjuden på middag så där. Middagen var dessutom jättegod, ris, wok, sås och sallad plus en massa trevligt sällskap såklart.

Nu är jag hemma igen och har pluggat lite snabbt men gav upp ganska fort. Nu ska jag slappa resten av kvällen för imorgon är det 08.00 som gäller (i skolan alltså).Jag var först väldigt anti mot denna låten men nu spelar jag den om och om igen. Dessutom tycker jag att både videon och låten har ett så fint budskap.

Kung Fu Panda

"yesterday is history, tomorrow is mystery, today is a gift, that's why it's called present"

Jag fortsatte sedan kvällen med Kung Fu Panda för att lätta upp stämningen lite och jag måste säga att den var mysig. Det kan bero på att jag är ett stort fan av tecknade filmer men å andra sidan finns det bra och dåliga tecknade filmer och denna får räknas som bra.Se den!

The Reader

Ikväll blev det film för mig. Jag böjade kvällen med The Reader. När jag gick på gymnasiet fick vi läsa den boken i svenska,  och vi tyckte alla att det var en typisk Jan-bok :P.

Jag måste säga att jag blev positivt överraskad av filmen som handlar om Micheal och Hanna som träffas i slutet på 1950-talet och ur deras realtion utvecklas och förändras över de kommande åren. Jag tycker att det är en bra film och jag måste säga att skådespeleriet är jättebra.

110122

Ute skiner solen och det är egentligen en fantastisk vinterdag, så man kan ju fråga sig varför jag sitter inne och ugglar. Men jag kan (och ska) säga att det inte känns så peppande att gå ut och frysa när man kan sitta inne och titta på skidskytte och läsa i Sandras lonley planet bok om östra afrika. Det är verkligen spännande och jag ska berätta mer så snart jag vet :).

I övrigt är nog planen att plugga lite idag, början läsa min franska bok och skriva rent lite fler antckningar. Jag vet att det är oerhört trist men jag vet att jag kommer att tacka mig själv innan tentan.

Måste bara berätta om en annan incident som inträffade häromdagen. Jag läste på elins blogg att i henns tanzanianska bönor bodde det ex antal äckliga små kryp. Det låg säkert 100 stycken döda på hennes golv och fönsterbrädan. Det var verkligen oerhört äckligt... men nu har Elin sanerat sitt rum och rensat ut alla äckliga kryp. Usch...

Nu ska njuta av att vara ledig....

End of Poverty

Igår såg vi End of Poverty på Källsta och det var verkligen en tankeväckande film som bygger på en kursbok vi hade förra året som heter just End of Poverty av Jeffery Sachs. Filmen är en dokumentär och den finns på youtube och den är tankeväckande och får en att börja fundera på hur den hät världen är skapad.

Ett litet tips kan dock vara att se den när man är ganska pigg för då kan man tillgodogöra sig innehållet bätter :P.

Pannkakor och plugg

Idag har jag pluggat, städat, pluggat, lagat pannkakor och tvättat. Vissa dagar blir det inte roligare än så tyvärr. De är de dagarna som jag hoppas fort ska försvinna förbi i jakten på roligare dagar (visst de försvinner också förbi lika fort men ändå).

För att fira den tråkiga dag ska jag och Sandra titta på Vampire Diaries och få vår behövliga Damondos :).Imorgon blir det mera plugg (hurra, det faktum att det är intressant väger upp det fktum att det är urtrist att skriva rent antckningar)

Psykotraumatologi

Hej bloggn!

Jag vet att det var länge sedan jag skrev men de senaste dagarna har varit grymt jobbiga. I måndags gick vi 13-17, igår 8-17 och idag 8-17. Det är så att man blir trött bara av att tänka på det. Nu ska vi i alla fall vara lediga ända till måndag.

Vad kan man säga om psykotraumatologi då? Jaa, än så länge har vi inte läst något om trauman utan har vart mest inriktade på vanlig psykologi om man kan säga så. Vi har lärt om om anknytningar, affekter, försvar, coping, individual- och grupppsykolgi. Det är oerhört intressant men det känns lite jobbigt att vår lärare är psykolog för det känns som om han analyserar oss.

Vi har också gjort en del roliga övningar som affektintervju, en liten övning i att vara tyst (där den andra personen skulle prata 10 minuter om något tråkigt), samt ett samtal där vi skulle använda oss av sokratiska frågor och tillsist en stor övning i helklass där vi skulle prata om normer och värderingar. Allt har verkligen varit kul men det är samtidigt svårt.

Något annat intressant är att min franskakurs börjar inte förräns nästa vecka och där har jag fått böckerna. Men till tramakursen som har hållit på i tre dagar där har jag inte fått några böcker. Hallelujah!

Nu ska jag slappa :):

Slapp söndag

Sitter i köket med Sandra och Elin och pratar om Afrika. Spännande :). För övrigt idag har jag lagat lasagne, två sorter till och med så nu har jag en massa matlådor. Jag gjorde en vegetarisk med svamp, aubergine, broccoli och tomatsås och sedan en vanlig med ostsås och köttfärs. De blev ganska bra. Sedan har vi städat på Källsta och nu ikväll ska vi spela bingolotto. Det ska bli kul och avslappnande.

Igår var det nyårsfest och det var faktiskt riktigt roligt. Jag hade sagt innan att jag skulle vara nykter men men, det blir inte alltid som man tänkt. Jag hade ganska ont i huvudet när jag vaknade imorses men nu känns det toppen igen.

För övrigt kan jag berätta att igår när jag gick upp var det -29 grader ute. När jag släpade mig ur sängen imorse var det -1 grad ute. Ganska stor skillnad på bara ett dygn :P.

Kram

Psychoville

Idag började jag kolla en ny serie på svtplay, än så länge fanns bara första avsnittet ute så jag vet inte vad jag ska tycka än. Den verkar vara ganska bra tror jag, men är verkligen inte säker, för den var ganska skum också. Men det var trevligt med en ny serie som omväxling.Mission completed

Herregud! Den här veckan alltså. Vilken pärs. Hela måndagen var vi i skolan och när vi kom hem var det bara att sticka näsan i läxböckerna. I tisdags var första dagen på Högberget. Det var jättekul att komma tillbaka men tack och lov att det inte var så kallt som vi hade. På tisdagen var jag med i ett scenario som jag och Helene hade planerat, där vi var Svenska kyrkan som hade varit i en rough checkpoint (långt långt borta) och ville ha hjälp. De var väldigt snälla mot oss faktiskt. Sedan var det raka vägen hem till böckerna igen.

På onsdagen bar det återav mot Högberget, denna gången stod ett inspel där Peter blev sprängd av en mina på schemat. Det var spänannde och jättekul :). På eftermiddagen skulle allt spåra, så vi fixade totalt kaos men eftersom det drog ut på tiden så blev bilolyckan försenad så för att störa lite mera, gick jag, Tove, Sara, Fanny och Helene genom skogen i lårhög snö och smet in på campet. De var ganska chockade över att se oss och kunde inte fatta var vi kom från. Det var roligt. Sedan bar det åter hem ingen till böckerna.

Igår var stormingsdag och dessutom var det kallaste dagen hitills ca -14, inte kul. Vi tände en brasa vid gaten och pressade dem lite innan vi gick tillbaka för att käka lunch. Efter lunch kom vi tillbaka och stormade. Jättekul :). Sedan var det ännu en gång tillbaka hem för det sista plugget innan tentan. Jag satt till halv elva sen tog det tvärstopp och det var bara att släpa sig i säng.

Idag då, tentan gick okej, jag får nog G så det känns ganska bra men det ver verkligen inte optimalt. 10:orna är tillbaka och nu ikväll var det mys på Källsta, frågan var vem som ver tröttast, vi eller dem. Jag tror att det var vi. Nu ska jag slappa ett tag innan det är dags att sova.

Kraam

Mörk choklad med lime, mango och chili

Nu sitter jag på min säng här i sollet och huttrar lite svagt. Det var väldigt kallt när jag kom upp och det är fortfarande inte varmt. Men jag har tänt en massa värmeljus och tagit på mig en massa kläder så det ska nog gå bra. Sen jag kom tillbaka har jag packat upp och allt överlevde resan, skålar, hantlar och böcker :P. När jag kom tillbaka blev jag i alla fall bjuden på middag av Sandra och det var verkligen jätteskönt att slippa laga mat så det var verkligen snällt och uppskattat :).

Nu väntar jag på att kloaklukten ska försvinna ut badrummet så att ag kan duscha och sedan ska det bli en tidig kväll hade jag tänkt. Ska sova ut ordentligt innan plugget drar igång imorgon klockan nio. Förresten så har Elin inte kommit än, hon kommer tydligen vid elva så jag är ensam några timmar till...

Organisationsteori

Jag sitter här och tittar på Extreme Makeover - Home Edition samtidigt som jag försöker plugga till tentan och skriva klart mitt pm. Jag hade ju tänkt skriva om kultur och strukur men jag ändrade mig så nu skriver jag om struktur och mål, och kanske lite om strategier om jag hittar något.

Dessutom försöker jag leta kurslitteratur. Till traumakursen har boken utgått och jag väntar på savr om 2010 års bok går bra och till min franska kurs ser det inte heller ljust ut. Jag har hittat en bok och den andra hittar jag bara i förkortade versioner. Jag ville bara slänga ut datorn för en stund sedan men nu känns det bättre så jag ska börja leta igen om en liten stund.

Annars är Anna hemma igen tillfälligt och det är ju trevligt :)

Nu är det back to business :P

RSS 2.0