Torsdag/Fredag

Igår var jag på en föreläsning med studieverkstaden på universitet. Föreläsningen hette "Att skriva rapporter och uppsatser" och var jättebra. Läraren var väldigt entusiastisk men också väldigt kunnig och insatt. Hon sa en väldigt klok sak om vad studieverkstan gör. Och det är att se till att studenterna kan ha ett liv utanför studierna. Så jag jobbar hårt på det :P. Idag har vi varit på en föreläsning om Afrika demokratiska utveckling och nu ikväll var Gunilla här. Hon och Tove lagade jättegod paj och sedan tittade vi på tv.

Jag tror att det är viktigt att inte plugga hela tiden, det är inte bra för hälsan. Det är viktigt att kunna slappna av lite och vila hjärnan. Vår lärare berättade också om en studie som gjorts vid Harward Medical School. Studien handlade om hur repetitioner underlättar inlärningen. Det de delade upp studenter i två grupper och de fick veta att de skulle göra en uppgift och sedan vänta ett tag och göra om uppgiften. Då skulle de se om det var skillnad mellan grupperna. Grupp 1 och 2 fick komma klockan 8 på morgonen och göra uppgiften. Sedan fick grupp 1 komma tillbaka klockan 16.00 på eftermiddagen (de fick ett "have a nice day"). Grupp 2 fick komma tillbaka nästa morgon klockan 8 (de fick höra ett "sleep on it"). Och gissa vad? Skillnaden mellan grupperna var enorm. Grupp 1 gjorde 2% bättre andra gången medan grupp 2 gjorde 20%  bättre andra gången. Bara för att de sov på saken.

Jag ska då alltid se till att sova ordentligt och speciellt när jag ska få något att fastna i huvudet.


En helt random bild från Ile de Lerins förra året. Vill tillbaka, i alla fall någonstans varmt och skönt där jag slipper tänka på min rapport.

A pair of shoes

Lyxiga tisdag

Idag börjades dagen med seminarium 8-12 följt av flera timmars (icke) intensivt pluggande i köket vid datorn. Nu laddar jag inför morgondagens seminarium. Har just fixat fotnoterna i min text.

Dessutom roar jag mig med att baka muffins med hallon och choklad för att muntra upp mig själv och göra denna ganska trista tisdag lite roligare. Har dragit igång Toves bli glad lista på spotify på högsta volym och så dansar jag loss i köket. Tur att det bara är jag hemma.



Update: muffinsen blev ganska kletiga i mitten men jag hoppas att det löser sig när de svalnat lite :). De var jättegoa i alla fall.

Allt är roligare

Det måste vara den sanaste sanningen som finns, att allt är mycket roligare än att plugga. Till och med att städa är roligt (synd att jag städade igår...). Inspirationen försvann med solen, nu är allt bara grått och trist. Jag har ändå varit ganska produktiv idag och skrivit ett första utkast till min jämförelse och ett utkast till inledningen. Dessutom har jag förbetett seminariet imorgon så jag kan inte klaga allt för mycket på det jag gjort. Men det känns ganska omotiverat och oinspirerat. Ganska trist bara.



Snart får jag i alla fall laga lunch... bara att härda ut lite till :).

Green Grapes (or white?)

Idag blev det en cykeltur ned till Maxi, det är lagom med motion de. Där hade de vindruvor för endast 9,90 asken. Jättebilligt och de var underbart goda. Ibland gör man klipp. Det är ganska skönt att ha nära till en stor mataffär (istället för bara en ica nära som i sollet).



Här kommer också en bild på min nyinköpta cykelhjälm. Alla borde ha en! Sandra köpte en likadan som min idag :) nu är vi tre i lägenheten som har.



Promenad

Igår tog jag en promenad runt i grannområdet. Försöker lära mig att hitta lite i alla fall. Till slut gick jag i alla fall ned till vattnet och sedan bort till Ica Maxi där jag köpte chips och dip med tacosmak.







Sierra Leone ur ett ekonomiskt-politiskt perspektiv

Idag har jag pluggat lite. Det går framåt men att skriva den teoretiska bakgrunden är inte jättekul men det fungerar antar jag. Dessutom så är det ganska intressant att läsa om Sierra Leone.


Böckerna + en till som vi ska ha till rapporten

Längtar tills vi är klara. Imorgon (ev) blir det att skriva jämförelse :)

Gröna bönor

Idag har jag pluggat hela dagen och det har gått ganska bra faktiskt. Jag gjorde allt det som jag hade tänkt. Nu ikväll lagade jag en ny sallad till middag, som både Sandra och Tove gjort. Jätteenkel och jättegod.



Det är rödlök, haricot verts, tomat, rädisor, bacon och fetaost. Sedan olivolja, balsamvinäger, vitpeppar och oregano.

Bad weather

Det regnar, idag igen. Det verkar som om det alltid regnar här. Det är ganska trist faktiskt. Idag har vi varit på skolan för den sista föreläsningen i alla fall. Den handlade om privata militära företag, ett väldigt intressant ämne faktiskt. Vi ska skriva tre diskussionsfrågor utifrån vår bok i ämnet. Jag har läst boken utan att komma på en enda bra fråga. Så idag slog jag på måfå upp tre sidor i boken och valde mina frågor utifram vad jag kunde läsa där. Effektivt.









Lite bilder från universitetet, bilderna är från igår. Idag var det bara att springa till cykeln och trampa hemåt fortast möjligt. Fick hänga upp regnkläderna på tork när jag kom hem för att regnade så mycket. Universitetet är i alla fall superfint :).

Cykeltur

Idag efter att vi vart på handledning, tvättat, pluggat så tog vi en cykeltur ned till ica maxi. Sandra och Tove skulle handla och jag köpte också lite saker. Det är jättefint nere vid älven.





Ashtangayoga

Igår traskde jag och Sandra några gränder bort och testade yoga igen. Denna gången var det astangayoga. Det var ganska stor skillnad mot yogan förra veckan. Nu var det mycket mer fokus på andningen och mer komplicerade övningar. Jag tyckte att det var mycket jobbigare igår. Förhoppningsvis kommer man in i det efter några gånger så att det går lite lättare. Förhoppningsvis blirman liite smidigare också :).

Dessutom sitter det peppande bilder ovanför speglarna på en yogamästare (??? vad kallas de egentligen). De ser ut typ så här allihop... ibland undrar man vad man gör där ;)

Matiga muffins

Bakade muffins med fetaost och spenat i lördags. De blev väldigt mättande men jag vet inte riktigt om de blev goda. De smakar just ingenting. Men jag tror att om man har mer spenat, mer fetaost och mer salt så kommer det att bli toppen. Recept finns här.







Har inga foto på de färdiga muffinsen men det får gå ändå :) om jag kommer ihåg ska jag fota dem nästa gång jag tar några ur frysen.

Manifestation

Rkuf höll en manifestation mot barnsoldater nere på torget. Jag och Sandra tittade förbi och hjälpte till att samla in handavtryck. Fick till och med ett tassavtryck :P.





Handledsvärmare

Jag har varit ganska rastlös sen jag kom till Ume och vad är inte bättre än att virka lite för att lugna ned sig lite. Först började jag på en necessär men snart så övergick jag till ett par handledsvärmare i lila och naturvitt. De är virkade så att de är varandras motsatser och jag är mycket nöjd måste jag säga. Nederst har jag sytt på en prydnadssöm och överst är det som lite spets kan man säga :).





Är det någon som har några förslag på vad jag kan virka härnäst?

Vi regnar bort

Det regnar för 13 dagen på rad här i Umeå. Det är inte utan att man undrar vart man har hamnat. Dessutom, i alla fall idag, har det inte regnat lite utan det har bokstavligen vräkt ned. När vi skulle gå till Ica såg vi några som höll på att fixa en igentäppt brunn, på marken var det dm med vatten.



Pluggandet går kanske inte riktigt så bra som kan önska och jag har lite svårt att hitta motivationen. Men den kommer väl hoppas jag och trots allt har jag fått lite gjort idag, Vi har också gjort pizzabullar som vi ska ta med till Internationell hälsa kursen imorgon. Det kommer bli trevligt.


Två av våra roliga böcker till kursen. Den tredje, som är värst för vi förstår typ ingenting heter From mercenaries to market och handlar om legosoldater och privata militära företag (jätteintressant, synd bara att man inte förstår så mycket).

Annars har vi varit och testat iyengar yoga nu ikväll. Det var jättejobbigt men verkligen roligt och jag kunde känns att det var bra för min hållning. Men man känner sig onekligen liite dum ibalnd när man står i alla konstiga positioner. Tur att alla andra också gör det och att alla är så fokuserade på sig själva att man inte tänker på hur man ser ut :).

...

Dagens dummaste kommenatar idag var onekligen när jag stod i köket och fixade med min middag. Tove var där också och sedan sa jag:

- Det är fruktasvärt varmt här...

varpå Tove tittar lite på mig och jag tillägger:

- fast det är ju en ugn så det ska väl vara varmt...

Haha, ibland säger man allt bra dumma saker, bra att man kan skratta åt det i alla fall.

Recepies

Eftersom jag har fått en del förfrågningar om brödet så lägger jag upp recepten nu :).

Brödet var jätteenkelt att göra. Jag gjorde dubbelt recept eftersom jag ändå var tvungen att köpa ett helt paket jäst :P.

Ingredienser:
25 g jäst
2 dl mjölk
3 dl vatten
½ tsk salt
½ msk honung
6-8 dl dinkelmjöl
1 ägg
Solrosfrön

Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölk och vatten till 37 grader. Rör ut jästen med lite av vätskan. Tillsätt salt och honung. Häll på resten av västskan. Tillsätt sedan mjölet, lite i taget. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa i 40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 15 delar. Rulla till bullar och lägg på en plåt. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över solrosfrön. Grädda i cirka 8 minuter.

Choklad- och kolakakan är också väldigt enkel att göra och den blir helt fantastisk.

Ingredienser:
115 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl råströsocker

Kör smör, vetemjöl och råströsocker i en matberedare till en jämn smet. Tryck ut smeten i en bakpapperklädd form. Grädda i ugnen i 20-25 minuter på 180 grader eller tills kakan är gyllene.

175 g smör
1 dl råströsocker
3 msk ljus sirap
1 burk kondenserad mjölk
200 g choklad

Under tiden som kakan är i ugnen eller efter om det är enklare gör kolan. Häll smör, socker, sirap och kondenserad mjölk i en kastrull och värm på låg temperatur tills sockret har smält. Låt då koka upp och koka sedan i cirka 6 minuter tills smeten har tjocknat. Rör hela tiden för kolan bränner annars fast i botten. Häll kolan på kakan och ställ i kylen tills den stelnat. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad och bred den över kakan. Ställ i kylskåpet tills den stelnat.


Mitt rum

Här kommer två bilder på mitt rum :). Jag är riktigt nöjd.





Sista bilden blev lite skum eftersom blixten lyste upp allt lite mer än vad som är snyggt men men, utan blixt blev det suddigt.

På beställning

Eftersom lite bilder på lägenheten har varit efterfrågade så kommer här lite bilder. Vi är väldigt nöjda och alla säger att det ser ut som vi bott här i flera år och inte alls i en vecka. Det är synd att det bara är ett år men men.













Mitt rum kommer snart :).

Brödbakning

Idag skulle Tove lära Sandra att baka bröd och då passade jag på att baka lite jag med. Det blev dinkelbullar och sedan chokladkolakakor. Dinkelbrödet var jättegott och det kändes matigare och nyttigare än bröd på vetemjöl. Tror bara att jag ska använda dinkelmjöl i fortsättningen.













Mumsigt. Och eftersom jag misslyckades med den första kolasmeten som sedan blev lyckad ändå så har vi en massa kola att kalasa på här :P.

Mer hjälp behövs

Miljontals barn drabbade av svältkatastrofen på Afrikas horn

En livsfarlig kombination av torka, pågående konflikter och eskalerande matpriser har lett till svår undernäring i Östafrika och miljontals barn och kvinnor riskerar nu att dö.

UNICEF finns på plats och gör allt vi kan för att rädda barnens liv genom att se till att de får rent vatten, näring, vård och mediciner.

Och du kan vara med och rädda liv. SMS:a LIV till 72 900 och skänk 50 kr. Det räcker till 13 påsar nötkräm mot undernäring eller 29 påsar vätskeersättning. Tre påsar nötkräm om dagen kan vara allt som krävs för att rädda livet på ett undernärt barn.

Du kan även ge en gåva till Östafrikas barn här! (http://www.unicef.se/stod-oss/afrikas-horn)

Läs mer om vad UNICEF gör för barnen på Afrikas horn. (http://www.unicef.se/stod-oss/aktuella-insamlingar/katastrofhjalp-till-afrikas-horn)


© Kate Holt/UNICEF


© Kate Holt/UNICEF

Gråa dagar

Vädret här i Umeå är inte så roligt än så länge. Det har varit mulet och regnat alla dagarna hitills. Lägenheten är dock jättefin och hur mysig som helst. Vi är snart klara med att inreda. Det som saknas nu är att det ska upp lite tavlor och tyger på väggarna i köket, hallen och vardagsrummet. Jag ska lägga upp bilder så snart som jag kommer har tagit lite bilder.

Mamma och pappa åkte hem igår på eftermiddagen men innan de åkte var vi ute till Jysk och köpte en jättefin byrå/nattduksbord. Jag gillar mitt rum, det är väldigt luftigt vilket känns skönt. Annars slappade vi mest igår men det blev en liten promenad för att möta Elin när hon kom med bussen.

Idag börjar skolan igen vilket känns lite läskigt men samtidigt ganska bra. Universitet är väldigt stort så vi får väl se om vi går vilse eller om vi hittar :P.

Umeå

Nu är jag här. I umeå. Det känns konstigt men samtidigt ganska skönt. Snart drar det stressade, upptagna studentlivet igång. Det känns också ganska bra tror jag. Jag har i alla fall ängnat den senaste dagen till att packa upp alla mina saker. Det är helt galet vad mycket saker jag har, jag förstår inte hur jag har lyckats samla på mig allt.

Jag är så himla trött att jag inte riktigt vet vad jag skriver så det kanske är bäst att jag slutar och går och lägger mig snart.


RSS 2.0