Bon jour

Ny dag, nya tag! Solen skiner ute och jag tror att det kommer bli riktigt varmt och skönt. Jag ska jobba om några timmar, börjar vid två. Jag spande på mitt dagsschema igår och det såg inte alltför illa ut. Så förhoppningsvis får jag en bra dag trots att det troligen kommer vara helt tjockt med folk i parken.... Igår var det över 40 000 och jag hörde någon säga att idag skulle det bli mer, så vi får väl se. 

Igår var en lugn dag trots att det var så mycket folk i parken, i alla fall för min del. Innan jobbet hängde vi på Ima och käkade lunch, pommes och kycklinggryta, såååå gott! Sen kikade vi på paraden i Studio parken, Stars and Cars. Den var superfin men alla bilder är på telefonen så de kommer senare. 

Nu måste jag fixa mig innan jag ska åka! 

Så söta Sven och Olaf :) 

Starbucks

Sitter på Starbucks och väntar på att kah ska börja känna mig lite levande igen så att jag orkar ta mig hem. Jag vakande helt dör i morse och dagen har varit stressig och det var verkligen en massa folk i parken. Vilket kanske är självklart när det är uppehåll och röd dag. Jag har i alla fall jobbat i kiosken hela dagen. Egentligen är det mitt favoritställe att jobba på men idag har jgag verkligen haft kunder nästan oavbrutet hela dagen. Jag fick dock 2 timmar med floor när jag fyllde på varor, men att ha floor i kiosken är inte lika kul för oftast innebär det att man måste släpa en vagn full med dricka från butiken. Och det är tungt, det kan jag lova. Men kollegorna var trevliga, det var två timvikarier (typ men ändå inte) och så två ordinarie men vi jobbar ju alla omlott för att täcka upp dagen. Nu ska jag nog snart dra mig hemåt om jag kan hitta en passande buss eller tåg, det är ju som sagt röd dag så de går mycket mer sällan än vanligt. En vanlig dag

Tänkte berätta ungefär hur en vanlig dag ser ut. Jag måste åka till jobbet ungefär 1,5 timma innan jag börjar för att bussen tar ungefär en halvtimme och sen ska jag gå till mitt skåp på ImagiNations (kostymeriet). Jag byter om och sedan får jag gå 10 minuter till butiken, både backstage och i parken. I butiken lämnar jag min väska i mitt skåp (med världens jobbigaste lås! påminner om ett kassaskåp! snurra framåt, bakåt och förbi siffror du redan ställt in och sen direkt till sista siffran, tryck och fortsätt snurra och öppna...). Sedan måste jag stämpla in, exakt på den tiden som står på schemat, inte en minut senare eller tidigare. 

Varje dag inleds md briefing, där de berättar hur dagens öppettider ser ut, om det händer nåt speciellt, hur mycket folk som väntas i parken och hur gårdagens siffror såg ut för butiken. Efter briefingen får vi vår kassa som vi måste räkna och signera. När det är gjort tar den som är duty med oss till vår kassa (man får inte gå själv om butiken är öppen). Sedan står man i kassan 1-2 timmar, lite beroende på vilken kassa man står i, och efter den tiden roterar man till en ny kassa eller till floor (som innebär att man fyller på varor och svarar på frågor från gäster). Jag kan egentligen bara ta betalt av kunderna och om jag råkar göra fel eller en kund vill byta en vara måste jag ringa efter duty som har en högre ställning en mig och kan göra saker jag inte får. Över duty finns teamleaders och så har vi en manager med. 

Vi har en timmas lunch varje dag (exakt en timme, varken mer eller mindre) och jag brukar äta i matsalen på Main Street för den ligger närmast. Det är helt okej mat, det finns alltid flera rätter att välja på och man kan ta så mycket tillbehör man vill. Priserna ligger på 1-4€ så det är väldigt bra också. 

Eftermiddagen fortsätter med att jag står i kassan. Andligen står jag i butiken, precis utanför eller i vår lilla varukärra. Står man ute får man alltid en massa frågor om var finns toaletterna, vart ligger den och den restaurangen, har ni några kartor osv osv. Dessutom får man sälja ballonger, det är både kul och skrämmande. Det gäller att knyta fast snöret ordentligt på ballongen så den inte kan lossna. I butiken säljer vi också biljetter till ansiktsmålning. Det är också roligt att sälja och ansiktsmålningarna är så sjukt fina, som konstverk nästan. Ungefär en timme innan jag slutar är det dags för rast och räkning av min kassa. Jag har en 15 minuters rast som oftast tas i slutet av dagen. Att räkna kassan är alltid ett äventyr. Jag räknar och om det inte är jämt så kontrollräknar någon. Sedan finns det en uppsjö med papper som signeras, lappar som ska häftas fast och olika kuvert som allt ska stoppas i. Jag börjar äntligen känna mig ganska säker på den proceduren. 

Jag måste sedan stämpla ut rätt tid och promenera tillbaka till mitt skåp på Imaginations och byta om. Jag får i alla fall betalt för att promenera fram och tillbaka till butiken även om det ligget utanför mina stämplingstider. Så det är ju något i alla fall. Från det att jag slutar brukar det ta mellan 45 minuter till 1,5 timma till att ta mig hem igen (beror på dag, bussarna stämmer väldigt sällan med jobbtiderna). Det var väl ungefär en vanlig dag... Helg

Tiden går så fort och imorgon jobbar jag men sen är det dags att vara ledig igen. Det ska bli skönt. Det har varit helt okej på jobbet med. I fredags jobbade jag i kiosken, det var okej men framåt kvällen blev det hemskt kallt. Som tu är har jag världens snällaste kollega som typ lurade vår teamleader lite så att jag fick två femton minuters raster istället för en. Det var skönt att känns sitta inne och trycka i värmen måste jag erkänna. Och dessutom. Hade vi inga kunder så det gjorde inte så mycket. 

Igår och idag har jag jobbat i butiken, nästan helt utslutande i kassan. Det är ganska roligt men vi har haft ganska mycket gäster så det har varit stressigt till och från. Och av någon konstig anledning hamnar jag alltid i flera timmar på de mest befolkade kassorna. Jag får aldrig bara göra floor eller nåt annat enkelt som omväxling. Jaja ska väl inte klaga för mycket. Nu verkar i alla fall äntligen det fina vädret ha kommit tillbaka till Disneyland så det är skönt också :). Jag är väldigt förvirrad också vad gäller vilken dag det är, idag trodde jag det var lördag så jag höll på att markera fel dag på min påse med pengar. Det är nackdelen med att alltid vara ledig mitt i veckan. 

Nu ska jag snart sova för imorgon börjar jag klockan nio, så jag måste åka innan klockan åtta hemifrån. Och mina kära roomie kommer nog inte hem förrän klockan tre i natt. Vilka liv vi lever. 

Close (klås)

Iförrgår hade jag min andra lediga dag denna veckan och den spenderades lite här och där. Jag och Rebecca slappade och kollade på Törnrosa och sen åkte vi och handlade inför vår tacokväll med en massa svenskar. Vi var kanske 10 stycken här på Pleaides som umgicks och käkade tacos. Supertrevligt.

Igår jobbade jag stängning (close eller klås som alla fransmän säger). Det var helt okej och tiden gick hyggligt fort vilket var skönt. Vi hade en bra duty och en bra teamleader så det är alltid trevligt. De har förresten gjort om butiken en del så en massa leksaker har försvunnit och ersatts av jättesöta babykläder och babysaker. Så mysiga saker det finns. Jag tycker butiken är mycket trevligare nu om jag ska vara ärlig, känns mer som en butik. 

Idag jobbar jag till halv 10 vilket är helt okej. Ska jobba i kiosken hela dagen också vilket alltid är trevligt. Det verkar bli sol så vi får nog en massa kunder. Middag

Igår på min första lediga dag tog jag det lungt, åkte in en sväng till Val d'Europe och handlade och käkade lunch. Sen städade jag lite och på kvällen hängde jag lite hos Jonna. Sen skulle hon iväg på middag men jag hjälpte dem med att släppa in folk på residenset för varje person kan bara ha en gäst per dag. Då blev jag också medbjuden på middag. Det var hur trevligt som helst och han som lagade maten är kock! Det blev kyckling stroganoff med ris och det var verkligen fantastiskt gott. Till efterrätt hade Jonna fixat marängsviss :). Supertrevligt och kul att träffa lite nytt folk. 
2 bilder från Disney som jag inte visat än, från Main Street. 

Spring parade

Nu på våren har Disneyland en speciell vårparad med Mary Poppins tema. Den när himla fin och jag har sett delar av den nästan varje dag när jag jobbat men på min lediga dag passade jag på att titta på hela. Jättefin och färgglad, väldigt vårlig. 


Confiserie de trois fées

Idag har jag jobbat på conf (aka confoseriet eller godisbutiken). Det var helt okej, kollegorna där är hur snälla som helst så det var himl härligt. Jag stod i kassan i en timme och sen gjorde jag sockervadd i 3 timmar. Först en timme på förmiddagen när vi hade ungefär noll besökare i butiken och sen 2 timmar i sträck (fast man egentligen bara ska stå en) på eftermiddagen. På eftermiddagen var det hemskt, solen gassade (jag stod under ett parasoll men ändå) och det var säkert närmare 30 grader. Dessutom hade jag en konstant kö på ungefär 8 personer. Efter ett tag blir man dessutom så himla trött av att göra samma rörelse hela tiden (snurra pinnen motsols och för pinnen i medsols riktning). Att göra sockervadd är verkligen inte svårt, det enda jobbiga är all skyddsutrustning (förkläde, hårnät, armskydd, plasthandskar, munskydd och glasögon) och att det blir så varmt från maskinen. Min sista kund var svenskar så efteråt stod jag kvar och pratade lite med dem, kul att få kunna prata med några gäster på svenska :). Nu ska jag vara ledig i två dagar, det ska bli så skönt! Jobb jobb jobb

Jag jobbar hela tiden känns det som. Jag var ledig i onsdags och då slappade jag och sen gick vi ut en sväng på kvällen i Val d'Europe. Men sen har jag jobbat, jobbade till midnatt på torsdagen och sen samma tid på lördagen. Inte så himla kul men men... Vi stänger butiken vid 10 i alla fall så att de kan förbereda Disney Dreams som för övrigt också medför att vi har utegångsförbud en stund på kvällen. Igår jobbade jag till halv åtta och idag bara till klockan sex. Imorgon jobbar jag med på tisdag är jag ledig! Ska bli skönt. Men jag tycker det går helt okej på jobbet, jag kommer in i det så det är skönt :) kassan är ganska enkel att hantera så länge man inte får jobbiga saker. Fick min första check idag för övrigt... Hade ingen koll på hur jag skulle göra så det är tur att det alltid finns support att få. När jag inte har jobbat har jag sovit känns det som. Sommaren har kommit till Disney i alla fall... Vart över 25 grader idag, väldigt skönt måste jag säga. 

På Central Plaza har de världens finaste dekorationer just nu för att fira våren. 

Mitt jobb

Här kommer några bilder på utsidan av mitt jobb :) kanske kommer från insidan med längre fram, vem vet :) 

Bild på butiken, Sir Mickey's

Godisbutiken, la confiserie de trois fées

Och så vår lilla kiosk 

Filminspelning

Igår jobbade jag också hela dagen. Det börjar komma en liten vana tror jag allt! Men bara för kontanter och kort. Jag har Hitills inte fått några checkar och jag tacksam men jag antar att det bara är en tidsfråga. Jag fick i alla fall några kuponger som jag gjorde att jag fick ringa efter min "duty" (den ansvarige typ). Annars stod jag i utekassan och frös i en timme och 40 minuter och efter cirka en timme så började det ösregna, verkligen ösregna och vi fick väldigt bråttom med att ta in alla varor och sälja regnponchos. På eftermiddagen gick det också bra men jag hade tre byten av varor och då fick jag öva på att ringa efter "duty" igen! Innan jag slutade hade vi också kvalitetsinformation och sen räknade jag kassan, slutade på jämt så det var bra!!! Men att räkna kassan är typ det jobbigaste på hela dagen! Så sjukt trött efteråt. 

Idag följde jag med Rebecca och Jonna till Noisy för att kolla in inspelningen av den tredje Hunger games filmen. Jonnas kompis Johanna följde också med. Men det är Rebecca och Jonna som är jättestora fan men det var kul att se. Vi såg när de spelade in en scen och fantasterna verkade veta exakt vilken scen det var. Så vi såg i alla fall alla de mest kända skådespelarna som är med i filmen. Och jag har ju fortfarande inte sett någon av filmerna :( men Jonna har dem så snart så. Sen käkade vi lunch innan det bar hem för att handla mat. Nu ikväll har jag bara slappat hela kvällen, så skönt! 

Bild på vår hall/kök/garderob

Jobb jobb jobb

Första dagen i kassan var idag. Jag var så sjukt nervös innan och jag visste egentligen inte vad som väntade. Jag hamnade i alla fall direkt i kassa 4 med en annan tjej som lite stöd för de första kunderna. Men efter kanske 10 minuter stod jag där helt själv och kände mig väldigt lost. Överlag måste jag säga att dagen gick riktigt bra. Jag stod 2 timmar i utkassan och frös ihjäl för det regnde och blåste massor... Brrrrr, det hela vägdes upp lite av att Törnroa, Askungen och Tiana gick förbi. Tröttnar verkligen inte på att se prinsessorna :). Sedan stod jag i alla fall i kassan fram till halv sex då det var dags att räkna ihop kassan, jag hamnade på plus och hade inte tappat bort några kvitton så det var skönt! Misstag? Tja jag glömde ge en kund växel och stängde bara igen kassalådan och när den är stängd kan jag inte öppna den så fick kalla på en teamleader. Jag glömde ta bort 2 taggar men kom i alla fall på det innan de lämnat butiken.... Annars gick det bra på det stora hela så jag är nöjd. Hoppas bara att det går bra imorgon med :). Nu ska jag strax sova! 


Ledig lördag

Idag var det min lediga dag :) jag är ledig två dagar varje vecka och på Disney börjar arbetsveckan på söndagar (väldigt skumt jag vet och det innebär att man är konstant förvirrad). Så imorgon är det ny schemavecka och jag är ledig på tisdag och onsdag nästa vecka. Idag tog jag i alla fall en sovmorgon och vaknade upp till ett grått och regnigt Serris. Vi slappade på förmiddagen och det enda produktiva jag gjorde var att dammsuga och lämna in mitt madrassöverdrag i receptionen (för det var alldeles för litet för sängen, jag och Amanda försökte tillsammans sätta på det utan att lyckad). 
 
Frampå dagen bestämde jag och Bella oss för att ta oss till Val d'Europe. Vi tänkte gå men det spöregnar så vi tänkte ta bussen. Men på hållplatsen inser vi att det är en halvtimme tills bussen går så vi promenerade dit istället, tar kanske en kvart. Väl där shoppade vi lite och besökte Auchan (två vånings stormarknaden som man enkelt kan gå vilse i). Sedan drog vi hem och slappade, käkade middag och nu tittar vi på Eurovision på en lite halvtaskig uppkoppling. De andra jobbar till efter ett i natt, inte så kul, och de kommer inte komma hem förrän vid halv tre... Jag ska jobba imorgon och jag är sjukt nervös, första dagen i kassan. 
 
Slänger in en bild från Sverige innan jag åkte för foton på regn är inte så kul. 

Formation de caisse

Idag hade vi vår kassaträning. Vi hade en väldigt bra lärare, han pratade fort men helt begripligt. Men det är hur mycket som helst att kunna. Vi gick igenom hur man ska hantera yrket utifrån Disneys fyra nyckelord, hur en typisk dag ser ut. Vi fick lära oss se skillnad på falska och äkta sedlar och sen gick vi igenom alla olika sorters betalningsmetoder. Man kan betala med kontanter, kort, check, resecheck, Disney Easy pass och med olika typer av kuponger (Disneys egna och andra utifrån). Vi fick öva massor men det är helt omöjligt att komma ihåg allt. Sen gick vi också igenom vad man gör efter dagens slut och hur shoppingservicen fungerar. Helt slut efteråt. För att slappna av hängde vi kvar i Studios och sen i parken. De andra åkte några attraktioner och sen åkte vi Pirates igen tillsammans. Vid halv nio drog vi och handlade och nu äter vi ost och baguette! Imorgon är jag ledig, hurra! 
 
Dåligt väder

Idag blev det lite extra tidigt eftersom det är röd dag i Frankrike så bussarna gick som på en söndag och mycket mer sällan. Väl på jobbet jobbade jag med en supertrevlig fransman. Vi packade upp varor och taggade dem. Vid 12 fick jag gå till godisbutiken för att lära mig göra sockervadd (som för övrigt heter barbapapa på franska, egentligen tre ord men uttalas så). Först fick jag titta på och sen göra själv. Det var inte så svårt men väldigt kul! Dock blåste det fruktansvärt kallt. Efter lunchen började ösregna och hela butiken var knökfull med folk. Gick knappt att röra sig och alla ville köpa svindyra regncapar. Men det var kul, jag fick prata en massa franska även om jag knte kunde svara på allt. Jag hjälpte till att packa upp varor och packa kassar med folks varor. Jag gissar att vi sålde massor. När jag slutat fick jag vänta 40 minuter på bussen (jäkla röd dag alltså). Väl hemma blev det lite mat och nu tittar vi på film. 
 
Här kommer en bild på mig i min kostym. 


Första dagen på jobbet

Första dagen på jobbet. Jag började inte dagen förrän halv 2 och när jag kom till jobbet var allt förvirrat. En dam skulle visa mig mitt skåp men jag fattade verkligen inte hur jag skulle göra men hann inte lära mig för jag skulle stämpla in... Så mina saker låste jag in ett skåp jag inte kunde öppna. Sen hade vi briefing (fattade typ noll) och sen hade vi rundvising i butikerna och lite i Fantasyland. Efter detta fick jag jobba på "floor" resten av dagen till klockan halv tio. Jag packade upp varor och kollade så att det inte saknades nåt i butiken och så. Efter ett tag var det sjukt tråkigt. Längtar lite efter att få sköta kassan. Jag hade en timmas middag också... Tur att man kan äta väldigt billigt, en hel måltid med efterrätt för kanske 2-3€. Vid 10 tog jag bussen hem i mörkret, jag hade ett tag som jag var helt lost men jag kom hem. Väl där hängde jag med tjejerna och såg på Chocolat med dem. Sen sova för att gå upp tidigt till jobbet! 
 
 

Ledig

Idag hade jag min första lediga dag! Slappade på förmiddagen och sorterade en massa papper och gjorde min inventering av lägenheten. Sen hängde jag inne hos min granne ett tag när vår andra granne dök upp. Hon skulle in till Disney så vi hängde på. Planen var att se vårprarden men den går tydligen inte på tisdagar så vi passade på att åka lite attraktioner istället. Vi åkte A small world, Storybook och Pirates attraktionen. Det var kul. Efter en sen lunch gick vi på Animagique (teater) och Cinemagique (bio) i Studios.  Hur bra dom helst :). Sen fikade vi på Starbucks i Disney village. Det var skönt att ha sällskap med nån som vart här tidigare så man kunde få lite insidetips. Efter en sväng hem åkte vi tillbaka till Disney för att se deras kvällsshow! Den var hur bra som helst. Alldeles magisk! 
 

Säkerhet och läkarbesök

Förmiddagen inleddes med säkerhet. Visst viktigt men det var tråkigt och jag hade svårast att förstå honom av alla våra lärare. Men men... Nu kan man det förhoppningvis och med lite tur minns man vilken brandsläckare som används när och vid vilka tillfällen man ska trycka på larmknappen. Förhoppningsvis så behöver man aldrig använda dess kunskaper men det är väl bra att kunna. Efter lunchen skulle vi ha ett läkarbesök, blir man inte godkänd fick man typ inte jobba. Efter att ha väntat i 3 timmar fick jag tillslut komma in. Jag var helt frisk och jag och Roxanthi (min kollega) gick till jobbet och lämnade in våra läkarlappar och sen tänkte vi dra hem. Så fick vi höra av de andra att deras kassaträning var inställd så vi blev kvar ett bra tag för att försöka ta reda på om den var det för oss med. Det var den så nu är vi lediga imorgon och har träning på fredag. Sen bar det av till Auchan för lite shopping och på kvällen grillade vi och umgicks. Det var hur trevligt som helst och vi satt ute till efter midnatt! 
 


 

Orientation day

I söndags var det orientationday. Det var helt okej. Vi delades i två grupper och så fick vi massa info om förmåner och livet på Disney, do's and dont's och så. Sen kom dagens höjdpunkt. Vi fick prova våra kostymer som vi hämtade i ett enormt rum fyllt med kläder. Jag tycker om min, det är ankellång blå kjol, vi skjorta, blå västgrej och ett blommigt förkläde. Det kommer en bild senare. Sen käkade vi lunch och så fick vi en guidad tur i parken så vi ska hitta och vi hälsade på på vår arbetsplats. Vi blev bortglömda så vi fick gå tillbaka senare. Vi fick se butiken, kiosken och godisbutiken som vi kommer rotera runt mellan. De verkade väldigt trevliga i alla fall. Efter jobbet hängde vi kvar och tittade på paraden, såå himla coolt! 
  

Disney traditions

Idag gick i gå upp supertidigt för att kunna ta bussen till Disneyland. Väl där började dagen på hotel Cheyenne eller Disney University men traditions. Det är en massa information om Disneyland och vilka värderingar de har och hur man ska bete sig och massa annat. Vår lärare var hemskt rolig och spexig. Vi hade också bland annat Stitch på besök på lektionen och han fick flera personer att springa runt klassrummet! Vi var alla superpeppade efteråt! 
 
För lunch fick vi gratis biljetter in i parken! Det var hur kul som helst och jag visste verkligen inte var jag skulle titta! Hur mycket saker som helst att titta på. Vi hittade i alla fall till en spansk resturang där vi åt mumsiga tacos. På väg ut spanade vi in backstageingångarna och så. Vi fick också se en lista med platserna där vi ska jobba. Jag ska jobba i en butik som heter Sir Mickey, det ska bli så kul att se vad de säljer och hur kollegorna är. Jag ska i alla fall jobba med två tjejer som var på introduktionen med mig. De är trevliga i alla fall så det är kul! 
 
När vi slutade vid fem tillbringade vi ett tag med att skaffa busskort. Det blev gjort efter många vändor :). Sedan åkte vi hem och skaffade internet och sen har jag käkat och gjort lite yoga. Härligt, har ont överallt efter att ha släpat runt på väskorna överallt igår! 
 


Resan

Igår bar det av och resan gick supersmidigt och väl i Paris fick jag allt bagage supersnabbt. Men Charles de Gaulle är alldeles för stort. Velade runt ett tag och fick byta terminal för att komma till bussen men hittade den tillslut. Väl framme vi vid Disney fick jag vänta en halvtimme på att köpa en biljett för att åka en station med tåget. Väl framme stötte jag på en italiensk tjej till som skulle till Fantatia så vi tog sällskap dit. Väl där hade mina papper inte kommit så hon fick printa nya men men ingen skada skedd! Sedan blev vi körda till vårt boende. Väl där var det kontrakt och ett helt ton papper att fylla i och massa info. Men sen fick jag hå till mitt rum och träffade där min svenska rumskompis. Hon är supertrevlig och vi delar på en etta kan man säga. 
 
Våra grannar, också två svenska tjejer, och vi promenerade bort till Val d'Europe för att käka lite och handla mat på världens största mataffär. Två våningar helt sjukt stort... Tillslut lyckades vi ta oss hem i alla fall :) trötta men med lite mat i alla fall. Det är ganska varmt här, vårligt kan man säga! 
 


Disneyland Paris

Jag tror att alla redan vet om detta men jag antar att jag måste skriva ut det här med :). Jag ska jobba på Disneyland Paris hela sommaren och jag ska börja nästa helg. Det känns konstigt och ganska läskigt. Men i alla fall, hur fick jag jobbet? Jag fick ett mail nån gång i januari från mälardalens högskola om att de sökte personal till Disneyland. Efter att velat i flera veckor skickade jag en ansökan 6 dagar innan rekryteringsdageni Stockholm. Jag fick svar dagen efter och så bar det av upp till huvudstaden. Väl där fick vi information och så hade de korta intervjuer i grupper om tre. De ställde frågor både på franska och på engelska och de gick ganska bra tyckte jag. Efter 10 dagar fick jag veta att jag hamnat i deras personalpool och dagen efter fick jag ett erbjudande om ett jobb från 3 maj till sista augusti. Jag ska jobba i butik men vet egentligen inget mer utan får veta allt när jag kommer till Paris nästa vecka. Jag har ängnat lite tid de senaste veckorna åt att förbereda allt, skaffa alla intyg och köpa svart skor med mera. 
 
Annars är det vår, nästan sommar här i Trollhättan. Så här kommer lite bilder. 
 
 
 
 

RSS 2.0