Vin

En stor del av resan har trots allt bestått av vin så jag måste ägna ett eget inlägg åt detta. Vi har besökt 7 olika vinproducenter (dock så provade vi inte vin på alla). Mamma och pappa köpte ett antal vinflaskor, jag nöjde mig med två. En muscat från Wolfberger och en pinot blanc från Bestheim. Båda är osmakade köp så de ska bli kul när jag korkar upp dem :). 
 
Första vinbonden vi besökte "pappas" vinbonde, Francois Baur. Där hade vi en inbokad provning tillsammans med ett annat svensk par och deras dotter (vi kände dem inte sen innan). Vi provade hela deras sortiment (11 stycken viner klockan halv tio på morgonen...) och det var jätteintressant. Man kunde verkligen känna skillnad på olika druvor och viner. Vi fick också prova ett rött kallt vin, tydligen ganska unikt för Alsace, det var ganska gott men kändes konstigt att dricka kallt rött vin. 
 
 
 
 
När vi hade provat klart vinet fick vi åka ut i vingården och träffa vinbonden själv. Vi stod i en sydsluttning och lyssande på när han berättade om vinplantorna och odlingen. De odlade ekologiskt och allt gjordes för hand, de använde till och med hästar för att plöja mellan vinraderna...
 
 
 
 
På onsdagen besökte vi Louis Sipp i Ribeauvillé, Cave Vinicole Hunawihr i Hunawihr och Frederic Engel i Riquewihr. 
 
Vin i södersluttning, där i backen görs det bästa vinet...
 
 
 
De sista tre bilderna komma alla från Hunawihr. 
 
På fredagen inledde vi med Wolfberger i Eguisheim. Där kunde vi kika ned i vinkällaren genom en glasruta. Väldigt häftigt. Sedan besökte vi Rietsch i Mittelbergheim. De är kända för sina coola etiketter. Sedan passerade vi Bestheim på väg hem igen.
 
Wolfberger och Bestheim är jättestora kooperativ medan de övriga är små producenter. Wolfberger är störst tror jag, de har flera butiker och vi passerade ett stort komplex utanför Colmar flera gånger. I Eguisheim har de dessutom en stor vinkällare och en stor modern butik. 
 
Wolfberger Eguisheim
 
 
 
Wolfberger Colmar
 
Rietsch
 
Bestheim
 
 
Och så avslutar vi detta inlägg med lite bilder på vinrader, vindruvor och vinklipppningsmaskiner...
 
 
Vad vore Alsace utan en rondell med vinrader i...
 
Maskin som klipper vinrankorna...
 
 
Route de vin d'alsace
 
Vinklasar dagen när vi kom
 
Vinklasarna när vi åkte, de hade blivit mycket större på en vecka...
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0