Stickkväll

Nu ikväll är det stickkväll på Källsta. Så mysigt. Vi ska ta med oss garn och virknålar och traska över snart för en stunds rolig avkoppling. Att sticka i grupp är både socialt och avkopplande :).



Jag ska börja på den där mössan idag som jag har planerat sedan före jul. På bilden ser ni vad jag virkade sist. 





Infektionssjukdomar och epedemibekämpning

I måndags började en ny kurs som heter infektionssjukdomar och epedemibekämpning. Den verkar väldigt spännande och denna veckan har vi gått igenom olika infektionssjukdomar som lunginflammation, hjärnhinneinflammation, kolera och hepatit bland annat.

Idag gick vi bland annat igenom malaria vilket var väldigt spännande :). Och sedan hade vi ett fallseminarium. Det är kul att få fall och se om man kan lista ut vilken sjukdom det är. Dock måste det sägas att alla fallen var ganska uppenbara.


An (un)expected gift

Idag när jag kom hem från skolan låg det en avi och väntade på golvet. Så det bar av raka vägen ned till stan för att hämta ut det. Det var i alla fall ett stort paket från mina underbara fina vänner :). Den lite udda formen måste ha fått folk att undra vad jag bar omkring på...



Även om det var en väldigt oväntad sak att få så är jag inte jätteförvånad :P. Jag får se till att använda den när jag går och handlar ;).

 

Tack så jättemycket! Det var en kul överraskning så här en ganska trist tisdag.

Birthday flowers





Jag älskar vita tulpaner, det är så fint. Specielly med de rosa-röd-gula :).




Hamburgare

Idag åkte Anna och jag till Birsta för att shoppa lite. Jag köpte bland annat en jättefin klänning. Och så åt vi på McDonalds. Det var verkligen jättegott och jag hade verkligen sett fram mot den där hamburgaren.



Det blev också en liten tur till IKEA för fika och för att inhandla jättesöta muffinsformar och doftljus. Nu ikväll har vi sett filmen "dumma mig" och den var jättebra :).



Twenty-one

Det känns konstigt. Ett år äldre. Men samtidgt ganska bra. Anna, mamma, pappa och sandra och elin har sjungit för mig idag så det är ju inte allt för illa (även om det inte var samtidigt). Jag fick en del paket med, bland annat ett serum till håret, en sjal och fina ljusstakar.

Jag och Anna har varit och fikat idag för att fira mig. Det blev ett mycket smarrigt chokladwienerbröd. Nu har vi nyss käkat middag och sedan ska vi titta på film och äta Ben and Jerry glass. Och uppmärksamma earth hour såklart.


Födelsedagsmuffin till frukost :) bakad av Anna.


Jag idag med min nya sjal som jag fick av mormor.


Smarrigt fika.


Fina ljusstakar från Anna.

Nu ska vi se "eat, pray, love" med Julia Roberts.

Little changes


Som ni kanske ser har jag ändrat om lite i designen på bloggen. Jag blev så himla trött på den jag hade och vill ha något mer stilrent. Något mer Sofia. Förändringarna är inte klara men det allt jag orkar med för ikväll. Jag har dessutom städat hela lägenheten och mitt rum och bäddat för Anna. Nu ska jag slappa lite till top model.

What comes next

Jag sitter på min säng i ett rum som är allt annat än välstädat och jag har inget att göra, inte jag måste göra och inget jag borde göra (jo det har jag men vi kan ju låtsas att jag inte har det, det kommer faktiskt en dag imorgon eller ja nästa vecka). Tentan är gjord och jag vet inte vad jag ska tro. Jag svarade på allt och jag är ganska nöjd. Frågan är om allt var rätt??? Jaja, jag blev stolt över mig sälv i alla fall när jag kunde svara på frågor som "vad skyddar den nedre luftvägen" utan att ha pluggat en enda minut på det (jag har läst igenom det en gång).



Så nu är jag ledig hela långa helgen och Anna kommer hit om några timmar så ska vi umgås hela helgen. Det ska bli så kul. Jag kan inte minnas när jag var ledig sist. Vi har pluggat kontant sen kursen började känns det som. Jag ska i alla fall röja upp här inne snart så att det kan bo en till person här.

Kram

Bloggtorka

Det råder bloggtorka i Sollefteå. Men efter det verkar vara det på många platser i Sverige gör det inte så mycket. Den enda som egentligen uppdaterar sin blogg är Annie och vem kunde ha trott det??? Kul är det i alla fall. Jag är väldigt fast en halvt panikslagen, halvt lugn tentabubbla.

Idag gjorde vi i alla fall ett litet uppdyk till ytan för att ha ett teoretiskt katastrofspel. Ibland var det kul men mest var det synd att vi inte fick göra det praktiskt. Vi gick igenom SOS Alarm, räddningstjänst, polis, sjukvård efter den stor flygplanskrash. Sen fick vi göra sållningstriage, förflyttning, sorteringstriage och avtransport. Dagens lärdom var i alla fall att jag har lärt mig känna igen en ventil pneumothorax en gång för alla.







Imorgon ska vi dyka djupt ner igen tentabubblan. Troligen kommer jag inte upp förrän på fredag efter tentan. Imorgon ska dehyrering och bukskador fastna.

Kram

Uteplugg

Efter att gårdagen bara bestod av plugg, mat och film så var det dags att inte plugga lika mycket idag. Jag tog en lång sovmorgon följt av städning av köket och källsortering. Det var jättevarmt så jag och Sandra tog en promenad runt stan innan vi käkde och pluggade ute i Albedo. Det var jättevarmt och jättekul att få lite sol på näsan äntligen.





Sedan har det blivit lite mer plugg inomhus och nu ska jag strax laga något att käka. Ikväll blir det vampires och imorgon blir det praktiska övningar på skolan.


Plugg på skolan

Jag, Sandra och Anna sitter på skolan och pluggar. Vilket liv när man sitter här och pluggar en lördag, Men men, tentan är på fredag och det är fortfarande massor att lära in. Så det kommer att ta ett tag antar jag. Men jag får ju i alla fall mer gjort här än hemma, så jag är ganska nöjd än så länge.

I alla fall, jag har renskrivit alla anteckningarna igen för hand på små lappar med färgglada pennor, Och det har faktiskt fastnat en del. Men det är en hel del kvar också. Jaja, nog tjatat om det, jag lär ju bli kavr här på skolan ett tag i alla fall.

Pizza och Canasta

Igår satt jag och Sandra på skolan i 8 timmar och pluggade inför tentan. Elin var också med ett par timmar på eftermiddagen.

På kvällen bjöd vi Ida, Fanny och Anna på middag. Det blev pizza. Alla fick var sin bit på pizzan och så fick alla lägga på vad de själva ville. Vi hade förberett en massa goda tillbehör och pizzan blev väldigt lyckad. Dessutom var vår egengjorda tomatsås riktigt lyckad den här gången.

Efter middagen blev det canasta och kladdkaka. Jag och Fanny var i lag och vi vann i alla fall provomgången... Sedan gick det inte lika bra men vi hade kul i alla fall.

Hair cut

Ikväll så har Tove och Sandra klippt mitt hår och det blev jättebra. Känns hur skönt som helst att bli av med allt det slitna och slippa betala en massa pengar för det. Väldigt trevligt.

Nu ska jag sova för jag och Sandra ska till skolan 07.45 imorgon.

Civil-militär samverkan

Idag har vi haft civil-militär samverkan. Det var myckey intressant. Jag var i alla fal skeptisk innan eftersom vi visste att det var en militär som skulle komma och prata med oss. Men han var jättebra och hade även jobbat civilt så det var över förväntan. Jag tycket också att det är bra att få veta  hur militärerna tänker så att man är mer förberedd om man man måste jobba med dem. Som sagt man måste inte gilla dem men det är ju ändå bra att kunna arbeta med dem i vissa lägen.

Efter skolan gick jag, Elin, Sandra, Tove och Sofie ner på stan för att ta en fika. Vi gick till foket på Hullsta gård och det var jättetrevligt. Jag köpte en enrom fifi-ruta (snoddas, kärleksmums). Den var jättegod och var billig i förhållande till hur mycket kaka man fick. Trevligt.

Efter det bar det av hem. Jag orkar inte plugga något mer idag så det får bli imorgon och ändå fram till tentan istället. Men jag är ändå ganska positiv, det kommer nog att gå bra det här.



Haha, en bild från igår när Mikael pratade om transportsäkring.

Major Incident Medical Management and Support

Årsmötet för SOS gick bra och vi fick tag på en kassör till slut. Stackras Linus såg helt chockad ut när vi nominerade honom man sa att det gick bra. Jgg tror att både jag och Malin var ganska lättade just då. Men nu ligger det bakom oss och det har varit jättekul.

Denna veckan har hitills annars bestått av MIMMS, ganska intressant faktiskt. Igår fick vi göra en del roliga triageövningar.
Det ska både bli spännande och nervöst med fältveckan. Gör man fel så kan någon dö (tur att det bara är en övning i alla fall) men lärarna säger att allt kommer att falla på plats nästa vecka då det stora övningarna då så jag hoppas det.

Idag börjar vi klockan 11 vilket är skälet till att jag fortfarande sitter hemma i köket. Dock har jag pluggat sen klockan 8 så det var ganska bra ändå.

Nu ska jag käka något och sedan fixa lite innan skolan, idag kommer det någon militär som ska prata om civil-militär samverkan.

Hur ska detta gå?

Nu har jag pluggat hela fömiddagen och gjort pizzasallad. Väntar på att pastan ska koka klart så att jag kan käka lunch. Sedan blir det skola hela eftermiddagen och efter det är det dags för SOS årsmöte. Det kan bli intressant :).

Satt och läste nyss på aftonbladet också och det är verkligen hemskt det som händer i Japan. Fy, jag lider verkligen med dem.

Nu: Lunch!

Pedagogiskt????



Tom och Jerry kex

God morgon!

Det är en bra söndag, en fn söndag. Ute skiner solen och jag känner mig ganska peppad på att plugga faktiskt. Det kanske är det faktum att jag åt Tom och Jerry kex till frukost (åt fil också men ändå). Ganska trevlig start på dagen. Jag har faktiskt lyckats lämna bakom mig pluggpressen i alla fall för ett tag. Vi får se hur längejag kan vara avslappnad.



Nu ska jag ta och börja plugga tror jag, först ut är cellen innan vi går på nervsystemet. Något ska jag väl i alla fall lära mig hoppas jag. Tänkte rita en massa pedagosgiska bilder.

Sökes: motivation

Sitter i Sandras kök idag och pluggar. Det är mycket mycket svårare att motivera sig när man inte har något konkret att göra. Inga anteckningar att renskriva. Utan bara läsa anteckningarna (med de mysko orden, jag menar snälla måste alla celler ha ett egen namn????). Fast i och för sig så kan jag ju alltid läsa artiklarna som vi fick. Men inte jättespännande... eller??? hypotermi är det bland annat. Kanske ska ge det ett försök.

Annars så har det vart inbrott hos några klasskompisar. Ganske skrämmande. Usch. Vi såg polisen imorse och så och så ser vi hur bostadsbolaget susar fram och tillbaka. Men nog om det. Jag har testat att göra egen pesto idag. Det var intressant kan man säga och jag skulle nog ha behövt lite mer basilika om jag ska vara ärlig.



Hade jag gått till skolan idag hade det nog sett ut så här. Det är jättefint väder och ganska varmt, kanske -2.

7 timmar

Idag har jag och Sandra suttit 7 timmar på skolan och skrivit rent anteckningar. Jag är klar nu i alla fall. Men mitt huvud bara snurrar runt runt och det ploppar konstant upp konstiga ord. Eller vad säga om myoglobinemi, hyperreflexi, hypokalemi, rhabdomyolys, takycardi, ventil pneumothorax, hemothorax, hypertermi och hypotermi, hypotoni, anuri, arytmi. Ja jag skulle säkert kunna fortsätta rabbla tills imorrn om det är så. Orden där kan jag i alla fall vid det här laget och det börjar sitta ganska bra. Men det är en massa mer kvar att lära sig. Tur att jag tycket att det är ganska intressant i alla fall.

Nu ska jag sova och imorgon blir det till att sticka näsan i boken igen och lära sig allt.

Hämnden

Ni ikväll blev det Susanne Biers film Hämnden med Mikael Persbrant. Jag blev överraskas och tyckte att den var riktigt bra om än väldigt tragisk.



Filmen handlar om två familjer som båda har problem och deras vägar framåt och hur de korsas. Dels är det Christian och hans pappa som har flyttat tillbaka till Danmark efter att mamman dött i cancer. Dels är det Elias familj där pappan (Persbrant) jobbar som läkare i Afrika. Elias föräldrar håller på att skiljas och han blir mobbad i skolan. Elias och Christian blir vänner....

Veckan i korthet

Orkar inte skriva om allt kul vi har gjort så ni får se lite bilder. Och som sagt en bild säger mer än 1000 ord.













Feministiskt självförsvar

Ja det händer grejer i Sollefteå, alltid. Ibland kan man fråga sig varför. Men det är bara att inse att om man placerar ca 50-60 personer med ingen fritid och en besattget av att rädda världen på samma ställe så händer det grejer.

Idag ordnade RKUFs hållbar utvecklinggrupp (Carro) feminisktiskt självförsvar. Jag har redan varit på det en gång i tidigare men det var jättekul att frächa upp minnet och få skrika av sig lite frustration. Det var en bra blandning av diskussion och praktiska övningar.

Förövrigt idag har det blivit en del pluggande, surprise surprise, och Sandras smarriga smörgåstårta. Nu ska jag sova för imorgon är det redovisning och föreläsningar som gäller.

Pizza (igen)



Idag blev det pizza till middag (andra gången denna veckan). Och lite av Sandras hemagjorda smörgårtårta. Mums.

Snart ska vi se på Melodifestivalen och jag ska ta tag i ett nytt virkprojekt, får se hur det går :D

Hur tar man hand om döda?

Det måste vara ganska jobbigt att vara biblotekarie. Jag ställde just den frågan idag på biblioteket och biblotekarien såg ut som ett frågetcken. Tilllsut gick jag i alla fall därifrån med en bok om katastrofmedicin och en bok som heter Dödens biologi. Ganska jobbig bok och jag har inga planer på att läsa den men biblotekarien tyckte att den var bra... Annars idag förutom det obligatoriska, aldirg frånvarande plugget har det blivit en shoppingtur där jag köpte en mörklila skjorta och en fika på stan. Jag åt ett riktigt mumsigt chokladwinerbröd.

Nu ska jag göra pizza.

Fördelar och nackdelar

Det har varit en produktiv dag idag. Jag har renskrivit alla antckningarna, vart på ett möte för projektarbetet och läst 50 sidor i kurslitteraturen. Väldigt bar jobbat faktiskt. Det som känns bäst är projektarbetet. Vi har gjort en disposition (på 3 sidor ungefär) men alla rubriker och en del underrubriker och delat upp ungefär hälften av alla rubrikerna. Så det känns skönt faktiskt. Vi ska träffas igen om två veckor och då ska alla ha börjar skriva och så ska vi se hur vi ska gå vidare. Det känns bra att vi har kommit igång ordentligt.

Ja det var som sagt fördelen med dagen, att vi har kommit igång ordentligt med projektarbetet. Nackdelen är att nu är jag väldigt trött och har huvudvärk. Inte kul alls. Och dessutom måste jag laga mat snart om jag inte vill äta köttbullar (som alla andra dagar denna veckan) och det har jag verkligen ingen lust med. Jag ska i alla fall laga korv Stroganoff. Det är ju ändå ganska enkelt och går ganska fort.

Usch, Elin kom just in i köket och visade att de tanzanianska skalbaggarna hade överlevt. Usch och fy. Nu har hon i alla fall slängt alla bönor och ska sanera skålen i frysen ett tag. Förhoppningsvis hjälper det så att hon slipper slänga skålen med. Men fy för skalbaggarna, de är verkligen äckliga.


En bild från tidiage i veckan. Men idag har det varit sol och +9 grader på dagen, hallelujah :).

Grundkurs i medicin - check

Nu är vi äntligen klara med den här veckan. Resultatet är otaliga anteckningar att renskriva och en fruktansvärd träningvärk i framsidan av låren. Jag kan knappt sätta mig ner. Och vad beror denna träningsvärken på då? Jo lite bårbärning igår. Bårbärning är inte min starka sida kan vi säga men men...

Förövrigt denna veckan har vi gjort suturering, burit folk i och ur bilar, lärt oss HLR på vuxna och barn och lärt oss en massa om andning, cirkulation, endokrina organ med mera. En del saker har vart roligare än andra om jag säger så.


Fanny är djupt fokuserad när hon syr i "mig" och Malin går lös på en apelsin i bakgrunden


Mina egna mästervärk :D

Nu ska jag slappa ett tag innan det är dags att plugga lite!

RSS 2.0