Kebab-lover

När vi bara hade några dagar kvar i Afrika pratade Sandra om hur hon hade varit jättesugen på kebab förra sommaren när de åkte hem igen. Så nu den senste veckan har jag verkligen längtat efter en kebabrulle. Idag tog jag med mig Anna och åkte ut till Överby och köpte mig den efterlängtade kebaben med en massa helt underbar kebabsås. Det smakade jättebra och det är toppen när det smakar precis som jag hade föreställt mig :).

Annars händer det inte så mycket i Trollhättan, mer än att jag gör mitt bästa för att göra av med en massa pengar... Kanske inte såå smart men men. Imrogon bär det av norrut igen och det känns konstigt. Har inte riktigt hunnit landa än efter Afrika tror jag. Men samtidigt ska det bli ganska skönt att börja plugga igen (lite i alla fall).

På svensk mark

Nu är vi hemma igen i Sverige vilket känns ganska skönt faktiskt även om resan har varit helt fantastisk. Tänkte att jag skulle lägga upp lite bilder så att ni kan se hur vi har haft det :).


Utsikt från vårt hostel i Kampala, Uganda


Hela forsränningsteamet efter att vi överlevt alla åtta forsarna


Vi åkte kanot över Lake Bunyonyi ut till Itambira Island i södra Uganda


Utsikten från ön var helt fantastiskt!


Sedan åkte vi till Rwanda och fascinerades av alla kullar och det underbara landskapet


Vi besökte också Kigali Memorial Centre för folkmordet i Rwanda


I Mwanza, Tanzania tittade vi på Victoriasjön och det kända landmärket ovan


Sedan bytte vi ett vatten mot ett annat och reste tre dagar genom Tanzania för att komma till Indiska oceanen.


Förutom att sola och bada var vi med på en traditionell dans och musikuppvisning


Sedan reste vi norrut till Moshi och gjorde en utflykt till Arusha National Park och tittade på bland annat giraffer


och zebror


Från Moshi kan man se Afrikas högsta berg, Kilimanjaro

Orkar inte lägga upp fler bilder men det är några i alla fall :)


Last days in Africa

Nu ar det bara tva och en halv dag kvar innan vi aker hem till Sverige igen. Just nu sitter vi pa ett internetcafe i Arusha och skriver lite och uppdaterar oss pa verkligheten. Vi kom till Arusha tidigare idag och hitills har vi besokt internationella krigstribunalen for Rwanda. Det var jatteintressant och om vi hade haft mer tid hade jag definitivt kunnat sitta mycket langre och lyssna. Imorgon ska vi aka till ett kaffeplantage och masaihem. Det ska bli valdigt roligt. Sedan aker vi tillbaka till Moshi for att spendera den sista dagen pa Kili center innan det bar av mot Sverige pa torsdag formiddag. Sedan landar vi pa Arlanda pa fredag formiddag.

Sedan jag skrev sist forutom detta har vi rest nastan 9 timmar for att komma till Moshi, vi har varit pa barnhemmet (Kili Center), vi har besokt ett annat barnhem som heter Tuleeni, vi har shoppat tills vi knappt kunde sta pa benen i varmen (vi lyckades valja den varmaste dagen saklart) och vi har gjort en hel del annat ocksa. Vi har ocksa umgatts med Anna som vi traffade i Solleftea och som ar volontar pa Kili center just nu. Valdigt kul att umgas med henne ocksa, hon ar verkligen jattetrevlig :).

Sedan har vi ocksa akt pa en en dagars safari till Arusha National Park och tittat pa lite vilda djur. Forsta delen pa dagen var en tre timmar lang walking safari nar vi gick med en ranger (med gevar) genom djungeln och tittade pa djur ch vaxter. Vi var till exempel ungefar 50 meter fran bufflarna, det  var ganska haftigt, speciellt nar man inte sitter i en bil. Sedan sag vi vartsvin, giraffer och svart-vita apor ocksa. Nar vi stod och tittade pa aporna blev ett vildsvin dodat av en leopard ungefar 100 meter (max) bort i skogen. Rangern visade oss vildsvinet sedan som hade ett stort sar och fortfarande levde. Ganska hemskt och lite synd att vi inte fick se leoparden, det hade varit haftigt.

Sedan akte vi pa en game drive med jeepen och tittad pa lite fler djur (nagra i alla fall). Da sag vi fler giraffer och bufflar och vartsvin men ocksa zebra, water buck, babian, flamingo och flodhast. Flodhastarna var haftiga men de var pa valdigt langt hall. Sedan sag vi lite fler djur men inget stort som ar vart att namnas. Vi ville jattegarna se elefant for det ska finnas men tydligen, enligt var inte sa bra guide, sa gommer de sig uppe i bergen... Jaja, allt som allt var det en lyckad dag och enda som vi hade otur med var att det var kallt, molnigt och att det regnade lite. Vi lyckas alltid valja fel dag till vara storre utflyckter, var samma sak med forsranningen.

Men allt som allt sa har vi det ganska bra just nu men det ska bli ganska skont att komma tillbaka till Sverige igen och ata lite svensk mat och slippa oroa sig sa mycket for alla spindlar och mygg :P. Det var nog allt fran Afrika for den har gangen och snart sa ses vi i Sverige igen.

Massa kramar fran Tanzania

Sol och salta bad

Sedan vi lamnade Dodoma har vi egentligen inte gjort sa mycket mer an att ligga pa en kritvit strand vid Indiska Oceanen och njuta. 2 dagar i Bagamoyo blev det med en massa sol, bad och en del god mat ocksa. Vi valde ett av de billigare boendena men sprackte anda budgeten :) fast a andra sidan bodde vi 50 meter fran stranden och kunde lyssna till ljudet av vagorna pa kvallen nar vi skulle sova :).

Det enda som egentligen hande var att nar jag och Sandra skulle tvatta krop det upp en groda ur Sandras dusch. Det var en riktigt exotisk en som var kolsvart med klarroda flackar. Efter en del jagande med en kanna kunde Sandra fanga och slappa ut den. Vi vagade inte ta i den for vi visste ju inte om den var giftig eller inte... Dessutom hittade jag och Elin en 7 cm stor tusenfoting som krop runt pa vart golv kvallen efter. Inte sa mysigt!

Dessutom var det ett litet problem att hitta nagonstans att ata da det fanns tva stallen att valja pa. Vart hotell och hotellet bredvid. Slutade med att vi at alla utom en maltid pa grannhotellet for de hade meny och de hade inte vart. Ena dagen nar vi skulle vanta pa lunchen (hade bestallt grillade ostmackor) vantade vi over en timme och sen fick vi inte ens de vi hade bestallt utan nagra andra mackor. Bara for att grillmaskinen gatt sonder och de vagade inte beratta det for oss... liiite iriiterande.

Nu ar vi i Dar es Salaam och snart ska vi kampa en hard strid mot alla bussbiljettsforsaljare pa busstationen. Har redan gatt en vanda med dem idag och vi var alldeles slut efterat. Men nu maste vi kopa biljetterna till imorgon. Ska bara valja bolag vilket inte ar sa latt. Har i alla fall ett jattebra boende nara busstationen. Imorgon ska vi i alla fall genomfora var sista resa till Moshi, vi hoppar over att bo i Arusha utan kommer bara att anvanda Moshi som bas och sedan gora utflyckter till bland annat Arusha. Kanns skont att slippa slapa ryggsacken sa mycket mera.

Spokstaden och 10-timmars taxiresan

Har kommer ett inlagg fran Dodoma, Tanzanias huvudstad. Vi har det bra men haller pa att smalta bort i varmen. Tankte beratta lite om hur vara tva forsta dygn i Tanzania var. Hoppas att ni inte blir oroliga nu for det var inte sa farligt.

Vi tog en buss fran Kigali till granen vid Rusumo Falls. Allt gick bra och det gick fort att fa vara visum. Sedan tog vi en taxi till staden Benaco dar vi var tvungna att overnatta innan vi skulle aka vidare till Mwanza morgonen efter. Benaco var valdigt litet och det fanns egentligen bara en gata dar langtradare med bensin radade upp sig for att vila innan de fortsatte till Rwanda. Vi fick tre helt okej rum och allt var bra tills pa kvallen. Det visade sig att vart hostel var stallet att vara pa en lordagkvall och det var en massa folk dar. Receptionisten var sa full att vi var smatt forvanade over att vi fick vaxel. Sedan upptackte vi att min sakerhetsdorr inte gick att stanga, det satt i sjalva verket inte ens fast i vaggen. Sa jag skulle flytta in med Sanda eller Elin for en natt men ingen av dem ville heller sova sjalva sa det slutade med att vi alla sov i Sandras rum pa hennes sang. Runt klockan halv tre den natten vaknar vi av att vi hor trummor och massande sang. Lat som nagon ritual och jag var i alla fall ganska radd. Dessutom pa morgonen lat det som om baneutroparen fick fnatt och ropade i en timme. Jatteskumt. Han holl fortfarande pa nar vi samlade ihop vara saker och typ sprang ut fran boendet for att vi inte kunde komma bort fran Benaco fort nog.

Nar vi val kom ut sa var det kolmorkt och var buss hade inte kommit an. Vid vagkanten stod alla lastbilarna uppstallda och ibland skymtade kaglan av en ficklapma forbi, en spokstad som Sandra kallade det! Efter ett tag kom det en vanliga taxi (stor med plats for 8 personer) och sedan en overentusiastisk man som sa att han jobbade pa bussbolaget och att vi skulle aka med taxin till Mwanza for bussen var full. Vi var ganska skeptiska eftersom det kanndes hemskt osakert men det var en trevlig man dar som ocksa skulle med. Till slut hoppade vi in i taxin med trodde att vi skulle bli kidnappade nar som helst. Sedan efter nagra km stannar bilen och Elin sager att det ar en kvinna som ska stiga pa, i en sekund ar vi lugnade innan Sandra sager lite panikslaget det ar ingen kvinna utan en man med gevar. Vi slar nu panikslaget i lonley planet pa jakt efter nodnummer och vi sitter pa helspann och undrar vad som ska handa. Som tur var ljusnade det och mannen klev snart av vid en vagsparr dar han jobbade. Nu var vi i stallet oroliga for att vi bilivit lurade och att vi skulle fa betala en massa nar vi kom till Mwanza istallet for det vi redan betalt for bussbiljetten. Resan fortsatte i alla fall och nar vi kommit en bit svangde vi in pa en jordvag. Nu var bilen full och vi satt 11 personer i den. Efter ett tag kor vi ner i grop och det hars ett hogt dunkande och bilen stannar och chaufforen och hans medhjalpare hoppar ut och kryper under bilen innan de slanger in nagot i bagageluckan. Resan ar efter det ganska handelselos ett tag innan vi kommer till en trafikpolis och tydligen sa stannde chaufforen inte nar han skulle sa ha blev typ arresterad och fick folja med till nagot hus en bit bort och de holl pa jattelange. Till slut kom han tillbaka och nu korde vi till en varkstad for att byta ut den stotdampare som hade lossnat nar vi akte ner i gropen. Sa dar stod vi i en stad vi inte visste vad den hette eller var den lag och sag pa nar de skruvade isar bilen. Till slut kom vi i alla fall darifran och efter det gick resan bra bortsett fran en stracka (som inte gick dali men) da vi satt 13 vuxna och 2 bebisar i bilen. Till slut efter 10 timmar (skulle ha tagit sju med buss och annu fortare i en taxi egentligen) i den dar taxin kom vi fram till Mwanza och vi behovde inte betala nagot extra (tack och lov!!!!).

Mwanza var en fin stad och Viktoriasjon var jattekul att se. Efter en dag i Mwanza akte vi till Singida (bussen gick sonder och de fick rengora oljefiltret pa vagen men annars gick det bra) och dar fick vi den hemskaste maten pa hela resan. Idag har vi akt hit till Dodoma (tog 3 timmar istallet for 6 som lonley planet sa men men) och imorgon ska vi fortsatta till Dar es Salaam och Bagamoyo for att sola och bada nagra dagar innan det bar av norrut till Arusha och Moshi!

Kop en fa en gratis???

Tankte skriva ett litet inlagg om en del roliga, konstiga och irriterande saker.

Den forsta sondagen vi var i Kampala gick vi till en indisk restarang. Jag och Sandra ville ha pizza och de hade pizzasondag med kop en pizza fa en gratis. Da tanker vi saklart (?) att om jag bestaller en och sandra en sa far vi en av dem gratis. Sagt och gjort vi bestaller och far snart in e pizza, och en till och en till och annu en Da visar det sig att for varje pizza vi bestallde fick vi en gratis. Sa dar satt vi med fyra pizzor. Haha, sa komiskt! Vi skankte bort resterna till en kille pa gatan sen :).

En annan intressant sak ar att de flesta har pa restauranger inte drar sig for att stalla en massa or oss obekvama fragor. Igar pa resturanen orkade jag och Sandra inte ata upp och da kommenterade servitoren det men Elin kommenterade han inte for hon at bara pasta och vi kott. Nagon dag tidiagre har i Kigali at inte Elin upp sitt kott och da var de direkt dar och kommenterade att hon inte hade atit kottet. Nat vi var och badade bestallde jag fruktsallad som det  var jatteskum papaya (smakade da verkligen inte sa) som jag inte at up och da fragade servitoren direkt om jag inte tyckte om det. Vad svarar man pa det, nej jag tyckte inte om det?!?

Under vart lilla besok pa on var det tva svenska killar och en engelsk kille (inget ont om han dock) som bodde i vart dorm sista natten. Dar bodde ocksa tva utlanska tjejer som de teamde ihop sig med under middagen. Sedan satt de och korde drinkpel hela kvallen och blev fullare och fullare. Eftersom vi delade rum med dem var det oundvikligt att de skulle vacka oss men de forsokte inte ens vara diskreta utan smallade en massa i dorren och pratade jattehogt. Efter ett tag sa Sandra at dem att slacka ljuset  varpa de upprepade den kommentaren en massa ganger och allmannt skrattade och gjorde narr av det hela. Alla vi tre lag i vara sangar skitforbannade pa dem (de sa dessutom en massa elaka saker som de andra som vi forstod, sa daligt av dem). Och som Sandra sa morgon efter nar vi gick, vilka notter!

Nar vi anlande till den lilla staden Byumba i norra Rwanda skulle vi ta oss till katolska kyrkan for vi tankte bo dar. Vi traffade da pa en trevlig man som erbjod sig att folja oss dit. Han sa 5 minuter med det var snarare 20 minuter uppfor tva rejala backar. Nar vi kom fram stannade han och hjalpte oss att ordna med boendet for han pratade lite engelska och sen skulle vi ga fo att ata lunch. DA foljde han efter oss och ville ha pengar for att ha hjalpt oss trots att han erbjod sig. Vi gick in pa en bar, han stannade kvar. Vi liftade med nagra fra kyrkan in till stan, han hoppade in i bilen. Till slut nar vi gick en pa en restaurangen blev vi av med honom. Vilken stalker!

Vid gransen mellan Uganda och Rwanda stotte vi pa en annan lustig liten man som ibnte heller ville lamna oss ifred. Han verkade se det som sin livsuppgift att se till att vi kom pa den ratta bussen for att ta oss dit vi skulle. Efter att han upprepat sig sjalv fjorton ganger och Elin var beredd av strypa honom (haha, inte riktigt men vi var alla ganska frusterade) kom vi pa en buss och han lamnade oss i fred. Da hade han dock vart var lilla svans over hela omradet och pratat med alla om vad vi skulle gora. Herregud!

Forsta natten i Kabale, i hade inte atit nagot pa nastan hela resan (mer an daliga bananer) och kliver av bussen bara for att bli attackerade av hea stadens taxi chafforer som ville att vi skulle aka med dem. Dar fanns ocksa en efterhagsen boda boda chaffor (motorcykel). Till slut nar vi lyckas ga darifran oppnar sig himlen och dranker oss i vatten. Dessutom askar det rakt over oss. NAr vi kommer till boende har det inte fatt var reservation hur det nu var mojligt da vi ringde dagen innan. Vi fick da tva sanar pa tre persone (det loste sig dock senare pa kvallen). Sedan skulle vi ata middage men da gick strommen sa de var tvungna att tanda i vadugnen och var mat blev jattesen. En helt kaotisk kvall!

Lite om var guide Q pa raftingen som sag det som sin uppgift att skamta sa mycket som mojligt med oss (var var dock skrackslagna). Det fortsa han sa till oss var att det var hans forsta dag och att han kvallen innan hade tittat pa rafting for dummies for att veta hr han skulle gora. Det var lite jobbigt innan vi fattade att han skamtade (an var allvarlig nar han sa det) och sedan fortsatte det hela farden ner for floden. Det var ite bra eftersom det lattade upp stammningen men ibland visste man inte om han skamtade eller inte :S. Q maste dock ha skrattat gott at oss efeterat eftersom vi var jatteradda hela trippen medan ha bara skrattade sig igenom allt Ha tyckte nog vi var konstiga som gjorde det fanns det var ganska uppenbart att vi ville springa darifran i vissa lagen.

Nu kommer jag inte pa nagot mer men det finns sakert en massa som jag skriver om senare!




Kigali

Har kommer annu en liten halsnng fran Kigali. Kigali ar utan tvekan bast hitills. Jag gillar att det ar en storstad utan Kampalas kaotiska trafiksitation och det faktum att vi kan ga nastan obemarkta runt om i staden. Dessutom ar det lite lyxigare och det kanns som om det ar semester pa semestern.

Vad har vi gjort i denna fantastiska stad da?

I onsdags tillbringade vi hela dagen pa Hotel des Milles Collines, aka hotell Rwnada. Det var oerhort lyxigt och vi betalde for att fa tillbringa dagen vid deras pool. Det var en avkopplande dag med sol, bad och jattegod mat! Dock sa rakade jag branna mig lite sa att det blev (nastan o de forsvann sen) blasor. Nu haller jag pa att tappa all huden. Inte sa mysigt men som tur var var det bara pa en liten yta.

Igar sprang vi runt pa stan och tog ut pengar och at lunch. Sen akte vi ut till Memorial Center dar vi tillbringade hela eftermiddagen. Det var oerhort hemskt och gripande I deras tradgardar ligger over 250 000 rwandier begravda i massgravar, ca 1/4 av alla dem som dog.

Pa kvallen at vi pa lyx restaurang och forsta gagen jag at kott sen jag kom till Afrika. Med bernaisesas till och med. Det var som ett litet himmelrike, tanka sig!

Ida ghar vi besokt alla butiker med hand crafts i hela Kigali kanns det som en dessutom en del flera ganger. Men fick kopt en massa fina sovenirer. Fragan ar bara hur jag fa hem allt, forsoker ocksa fortranga det faktum att jag ska slapa allt genom hela Tanzania!

Imorgon bar det av viadre mot den tanzanianska gransen. Det kommer nog att bli ett avantyr. Sa nasta gang vi hors (kanske) ar det fran en ny stad i ett nytt land!

Halsning fran Afrika

Har kommer antligen en halsning fran Afrika. Nu ar vi i Kigali, Rwandas huvudstad. Har ar det hemskt varmt och hela staden ar en enda lang backe som vi gatt upp och ned for. Jag tankte att jag gor en liten sammanfattning i punktform av de tolv gangna dagarna, sa hall till godo.

- Vi landade i Entebbe vid lunchtid och allt gick smidigt. Vart boende var valdigt fint och vi var mycket nojda. Dagen efter tog vi en minibuss till Kampala, Ugandas huvudstad.

- Vi bodde nedanfor mosken i Kampala som ar jattestor och heter Ghaddafi National Mosque. Vi besokte moskeen och fick kla oss i en massa sjalar. Valdigt fint.

- Vi besokte ocksa en marknad som var precis som en labyrint. Vi gick in och trodde aldrig vi skulle hitta ut.

- Vi besokte ett barnhem for bebisar och kastades rakt in i arbetet med att mata, byta bjojor och leka med barnen. Vi var nog ganska chockade till en borjan men det var roligt.

- Vi gick ut pa nattklubb och var nastan de enda dar i over en timme. Sen hade vi problem att ta oss hem igen mitt i natten men allt gick bra!

- Vi akte till Jinja och gjorde forsranning pa Nilen. Det var valdigt skrammande att aka ner for 8 stora forsar. Vi fick till och med ga runt tva stycken av dem. Sedan sa i den varsta forsen sa valte nastan flotten och alla utom var guide Q som hade hur kul som helst kastades ut baten. Det var valdigt mycket panik under vattnet innan man fick luft och blev uppplockad av sakerhetsbaten. Jag tror att Q tyckte vi var ganska konstiga som verakde jatteradda genom hela 5 timmars turen. Nu nar vi ar tillbaka pa land avr det ganska coolt!

- Vi har akt 7 timmar och vantat tre timmar pa en buss. Till slut kom vi till Kabale bara for att finna att himlen oppande sig och drankte oss i regn och aska. Till raga pa allt hade var bokninh inte kommit fram trots att vi ringde dagen innan. Det loste sig till slut det med.

- Vi traffade en dansk tjej som tog med oss att leka med gatubarnen i kabale for hon kande de fran roda korset som arbetade med dem. Jattekul verkligen.

- Vi akte till Itambira Island i Lake Bunyonyi for att vila och ha semester i tva dagar. Det var ganska kallt och molningt hela tiden men jag lyckades anda branna mig. Maten var jattegod men det mindre kul var alla de sma sota spindlarna. Det ar inte sa kul att ga pa toaletten pa natten nar du vet att det sitter ca 7 spindlar ca 5-7 cm stora dar inne.FAnns en massa spindlar dar vi sov ocksa. Fy vad hemskt!

- Sedan akte vi over gransen till Rwanda och hamnade i den lilla staden Byumba nara gransen. Vi bodde vid den katolska kyrakan, fick jattegod mat och besokte en marknad och ett flyktinglager bland annat.

- Idag kom vi till Kigali och vi har atit en underbar lunch, nagot annat an ris, bonor och pommes som jag ar hjartligt trott pa nu. Vi fick dessutom en hel liten lagenhet pa att motel nara centrum riktigt billigt. Men annars ar Rwanda dyrt!

Jag har sakert glomt en massa nu men nu vet ni alla fall pa ett ungefar vad vi har haft for oss hitills. Hopppas att ni har det bra i Sverige :).

RSS 2.0