Middag

Måste bara slänga in en bild på min middag, visst ser det gott ut?Pics

Tjoho, nu har jag hittat sladden till kameran så här kommer en del bilder från snön i helgen och några från den rättvisemärkt ambassadörsutbildning som jag har gått. Kan verkligen rekommendera alla att gå den :).


Bron i all snö


Utsikt från bron, utöver Sollet


Efter att vi hade käkat lunch lördag


Lärcenter (huset rakt fram med Europa och Amerika/Asien ;))


Från trappan utanför Europa

Ambassadörsutbildning i Rättvisemärkt


Sandra och Fanny på utbildningen
Söndag

Jaha då har hela söndagen gått också. Tiden bara försvinner och det har inte blivit mycket vettigt gjort. Lite plugg hos Ida är det enda. Men samtidigt är det ganska skönt men å andra sidan blir jag nästan deprimerad av att tänka på allt jag måste göra. Nu ska jag i alla fall tvärt mot vad jag borde titta på OS innan det tar slut helt. jag funderar på att käka tacos till middag idag, bra idé? Jag tycker nog det :).

...

Jag är full och lycklig. Är inte världen fantastisk ibland. :) Pussssss

OS-final

Jag borde gå och lägga mig, vi startar klockan nio imorgon men jag måste bara se curling-finalen. Hoppas denblir bra :). God natt!

Bokrea

Det har varit en ganska bra dag idag, jag har läst ut boken (o)rättfärdiga krig och den var faktiskt väldigt intressant. Sedan har jag varit och tränat och besökt bokrean. Jag älskar bokrean. :) jag köpte två böcker en om bröd och en om pajer. Hihi nu blir det brödbak och pajlagning ;). Ni ska jag sova, imorgon är det rättvisemärkt ambassadörsutbildning.

En liten lektion

Eftersom jag tydligen har oallmännbildade vänner, ta inte illa upp ;) jag visste inte heller detta innan kursen startade så jag tänkte att jag skulle berätta lite om folkrätten och krigslagarna. Folkrätten är en del av den den internationella rätten och behandlar förhållandet mellan stater, men även organisationer och till medborgare. Folkrätten behandlar en mängd områden så som MR, krig och fred, kollektiv säkerhet, samverkan kring terrorism, internationella tvister, immunitet för diplomater, luftrummet, miljörätt, världshaven, rymden, ekonomiska sanktioner och traktater (juridiken). Traktaterna är deklarationer och konventioner som bland annat innehåller FN-stadgarna, krigets lagar, domstolarna och MR-konventionerna.

Det råder ett absolut våldsförbud i hela världen men det finns lägen då ett krig är rättfärdigt och däröfr finns det krigslagar som reglerar detta. Det som reglerar krig kan sägas bestå av tre delar: Jus ad Bellum, Jus in Bello och Jus post Bellum.

Jus ad Bellum är alltså kriterier för när man får kriga och den består av:

Rätt orsak - självförsvar eller beslut av FNs säkerhetsråd.
Rätt auktoritet (vem får kriga) - Stater och FNs säkerhetsråd
Rätt intention - Återskapa ordning och fred, välgrundat hopp om seger, våld är sista utvägen och angripare kan straffas.

Jus in Bello är kriterier för hur krig får bedrivas och består av 3 principer:

Principen om nödvändighet - hänger ihop med Jus ad Bellum
Principen om proportionalitet - inte mer våld än vad som krävs
Principen om civilas immunitet - civila får inte attackeras

När det gäller civilas immunitet finns det något som kallas dubbeleffekten, dvs det finns omständigheter där civila kan skadas och det är acceptabelt. Dessa är om kriget är rättfärdigt, den militära förstörelsen är större än den civila, intentionen är god dvs civila dör av misstag och den goda effekten uppväger den onda.

Jus post Bellum handlar om att länder har ett ansvar att bygga upp nationen de ockuperat, invaderat efter att kriget är avslutat så att en hållbar, långsiktig fred skapas.

Hihi hoppas att ni lärde er något, det gjorde i alla fall jag och nu kan jag det ännu bättre.

Närproducerat (i mitt hjärta)

Haha, jag måste bara slå ett slag för den här müslin. Den är verkligen underbar. Jag skulle kunna leva på den jämt. :). Den är tillverkad på Västgöta slätten, alltså närproducerad i mitt hjärta om ej kanske geografiskt. :). Just den här heter Bran Flakes och innehåller en papaya, annanas och russin, alltså helt perfekt. Dessutom är själva müslin fullkorn så den är helt toppen. 
 

Bild från Frebaco.se

Ha en bra dag!


Kakor

Jag måste bara säga att det var underbart att Sverige tog OS-guld alldeles nyss. Jag och Tove var så nervösa att det inte skulle gå hela vägen och vi kundde knappt sitta stilla i hennes soffa. Men det blev guld och det är underbart. A happy moment. I alla fall, nu r mina kakor helt slut. Jag knaprar på den sista i detta ögonblick. Vad ska jag göra sen? Hur ska jag överleva utan kakor? Jag har ingen anning men jag måste. jag har ätit alldeles för mycket kakor och måste verkligen dra ner på det. Jag ska i alla fall göra ett seriöst försök. Men jag saknar det redan.


Bild från eastbaymom.com. Jag älskar verkligen dessa kakor och
skulle utan problem kunna leva på dem.


Vart tar tiden vägen?

Tiden bara fösvinner, ena dagen är det måndag och nästa dag är det onsdag kväll. hallå? vad har jag gjort egentligen? okej, en vettiga saker som att jag är inne på mitt sjätte kapitel i (O)Rättfärdiga krig, den är mycket intressant. Men förutom det? Ingenting. Känns ganska deprimerande egentligen men så ska man inte tänka utan man ska se positivt på saker och ting, :). Jag väntar i detta nu på att middagen ska bli klar (varför jag äter så sent är en kan sammanfattas i "vart tog tiden vägen?"). Men snart är mina potatisar och morötter i ugnen klra och jag ska bara steka lite kryddig korv. Mums. Jaha där var middagen klar.... Måste bara säga att Sandra och Elin har blivit antagna till att åka och volontärarbeta i Tanzania, detr är så kul :). Grattis.

Borde

Jag borde plugga så att jag inte hamnar efter i den här kursen också. Men jag orkar inte. Jag vill inte. Jag har ingen inspiration. Jag borde laga mat för jag är hungrig. Men jag orkar inte. Jag har ingen lust. Jag vill inteeee. Eller jo det vill jag men jag orkar som sagt inte. Jag borde skriva mitt cv och personliga brev och skicka iväg det. Men jag orkar inte även om jag vill. Jag har ingen lust. Ingen inspiration. Det finns en massa borde just nu känner jag. Det är inte bra. Jag gillar måste bättre. Då har du inget val. Jag hatar att ha ett val just nu. Det finns några saker jag vill göra. Jag vill måla, jag har en påbörjad tavla. Jag vill läsa romanen som ligger bredvid min säng. Jag vill organisera om mina garderober så att jag kan flytta ner skrivbordet i källaren. Men allt det lär få vänta till frantiden. Till när vet jag inte för först finns det en massa borde som senare lär utvecklas till måste och då är det kört för min del. Ser hur stressen kommer att hopa sig om någon vecka. ;) Jag måste lösa detta på något sätt. Dessutom så har vi... låt mig tänka... 5 seminarier på denna kursen, 2 regelrätta grupparbeten och 2 inofficiella gruppgrejer eller vad sjutton man ska kalla dem till seminarierna. Jag blir alldeles trött av att tänka på det. Nu har jag i alla fall stoppat kycklingen i mikron så att jag får mat idag. Kanske :). Mina borde hänger över mig så att det är egentligen bara att ta tag i saken. Har inget val egentligen. Så nu ska jag laga mat och läsa (O)Rättfärdiga krig. Spännande.

Ny kurs

Idag började den nya kursen och det känns ganska bra. Ingvar har tagit bort powerpointen men ersatt med en näst intill oläslig handstil Jag antar (läs hoppas) att jag vänjer mig ;) annars kan det bli intressant. Vi fick börja lite med grupparbetet om rätfärdiga krig, det ska bli mycket intressant. Vi ska alltså analysera Aftghanistan utifrån Jus in bello (kriterier för hur man ska föra krig) och Jus ad bellum (kriterier för att få starta ett krig... inte säker exakt men något i den stilen). Det ska bli mcket intressant att se hur rätt det var USA att gå in i Afghanistan och hur kriget där har bedrivits. Har krigslagarna följts måntro. Sedan fick vi gruppindelningen till elevföreläsningarna. Jag ska vara med Ida och Viktor. Jag tror att det kan bli väldigt spännande. Det ska bli väldigt kul att läsa om att rättfärdiga krig och förintelsen och lite så. Nej, nu ska jag ta och slappa lite innan det är dags att sova lite.

Panik?

Jaha, jag måste hitta ett sommarjobb (fast egentligen vill jag nog inte men erfarenheten den behövs) och nu har jag slut på idéer. Alla förslag mottages tacksamt, så snart som möjligt. Dessutom är det bra om de inte kräver att jag uppsöker dem personligen just eftersom jag befinner 80 mil från platsen jag vill ha jobb på. Dessutom vill jag inte jobba hela sommaren bara fram till augusti om ens det. Är det någon som tror att jag får jobb? Jag tvivlar själv på det men lever på hoppet än i alla fall. Dessutom så dog min inspiration för en stund sen och nu vet jag helt ärligt inte vad jag ska göra. Blir i alla fall lite träning om en timme.

Snö (men inte här)

Haha måste bara länka, titta på bilderna så har det aldrig varit i trollhättan förr.

http://maskott.blogg.se/2010/february/fan-for-denna-sno-assa.html


Inte så enkelt

Jag önskar verkligen att jag kunde komma hem nu men det kan jag inte. Det är inte så enkelt. Och det går alltid upp och ner även om det blit bättre och bättre. Dalarna blit mer mindre och kommer mer sällan. Jag saknar alla oerhört mycket och föroppningsvis är jag hemma om en månad. :) Det är tur att jag har så underbara vänner både här, hemma och i resten av världen numera. Annie, Karin, Jessica, Daniel och Julia - tiden går och stjäl dagar och år. Förändringar kommer allt oftare... Så har det alltid varit... Men den goda vänskapen varar hela livet. Vi ses snart det vet jag.


Konstigt

Det känns verkligen bara konstigt att ligga när på sängen och titta på tv. Det finns verkligen inget som jag måste göra. Är inte det underbart. Önskar att jag hade fler dagar som den här :). Ska publicera en bild på mina shoppingfynd från igår senare. Mys. För övrigt så älskar jag numera vampire diaries. Den är helt underbar :). Jag älskar allt som innehåller vampyrer. ;)

Hem

Just nu längtar jag hem, väldigt mycket.

Nya vindar

Just nu känns allt väldigt bra. Tentan är avklarad vilket känns underbart. Jag har varit och tränat vilket känns ännu bättre. Tove har åkt hem så jag har lägenheten för mig själv, mysigt mysigt. Dessutom ska vi dra till Ikea imorgon. Jag, Sandra, Elin och Sabine. Det ska bli så kul. :) Känner för att shoppa upp lite pengar. Nu ska jag mysa med samtal med mamma, rostat bröd och sedan lite tv på datorn, ev skidskytte på tv:en. Ha de.


Klart

Ja då var tentan avklarad, inte så hemsk som man kunde tro men det blev till att skriva i nästan 4 timmar. :) men nu är det gjort och det kändes okej så ett g ska jag väl klara av i alla fall hoppas jag. Ni ska jag bara slappa ett tag och imorgon blir det IKEA. :)

Update: Jaha luften gick ur mig bara, tror aldrig jag varit så tröt bortsett från när vi kom från fältveckan. Helt slut verkligen.

Kusin!

Jag har fått en liten kusin. Min moster fick en pojke i natt. Det är så mysigt. :) Jag är så glad. :) Nu måste jag plugga :).

Easy going

Dagen har varit fruktansvärt oproduktiv, det är bara att erkänna. Det blir till att ta nya tag imorgon. Tentan är på torsdag så det ska nog allt lösa sig hoppas jag. Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig, nyduschad, i min säng med helt rena lakan. Kan det bli bättre? Tror inte det. :)

Sökes: Inspiration

Jösses, jag skulle verkligen behöva lite inspiration. Har pluggat nästan hela dagen och fått gjort in princip ingenting. Jag vet inte hur jag ska fortsätta. Jag har ett ton med antckningar, böckerna och artiklarna. Vart ska jag börja? Jag måste uppenbarligen försöka plugga in så mycket som möjligt men det finns inget logiskt ställe att börja på och allt känna bara rörigt. Jag är verkligen jättetrött på att plugga och det jag vill mest just nu, det är att få gå och lägga mig. Haha. Önsketänkande. Måste verkligen fortsätta nu. Dessutom börjar mina kakor ta slut. Katastrof. Och jag orkar inte gå till Ica. jag menar hur ska jag kunna plugga utan kakor och inspiration? Går inte.

 

Nattmat

Sitter på min säng och njuter av tystnaden och en skål med jordgubbskräm med mjölk. Måste verkligen bli bättre på att äta innan jag går och lägger mig. Jag har inte kunnat sova två nätter, inte på rad, för att jag var hungrig. Hungern kommer visserligen inte förän ganska mitt i natten men vad gör man inte för att förebygga. Nu ska jag i alla fall inte ta några risker. :). När krämen är uppäten blir det i alla fall sängen för mig. Jag sov bara fyra timmar natten till lördag och nu är jag sjukt trött. Skulle kunna somna stående. Tänkte berätta lite mer om mina sommarplaner imorgon ;).
God Natt och Sov Gott!

Lördags plugg

Mot bibblan då....

Maraton

Vi har haft Skärgårdsdoktorn maraton hela kvällen, hur mysigt som helst. Idag har vi sett fyra avsnitt, 1 på säsong 1 och tre på säsong 2. Så totalt har vi sett hela säsong 1 och halva 2:an. Den serien är verkligen så himla mysig. Elin har alla tre säsomgerna så det lär bli fler kvällar. Dessutom har jag letat som en galning efter språkkurser i Frankrike till sommaren och jag har hittat några som jag tror kan kanske leda till något. Vi får se. Brest får flest röster för tillfället. Nu måste jag sova så jag orkar plugga imorgon. Godanatt!

:)

Sitter hemma på sänge och försöker tänka bort värken i armen. Släpade hem en kasse med mat från stan, inga problem tänkte jag men det var ju bara jättetunga saker. 2 kg mjöl, 3/4 kg müsli, 1 kg kyckling, 1 flaska olivolja, en burk hallonsylt och en burk björnbärsmarmelad. Suck, det vägde mer än jag anade. men jag klarade det :P. Ikväll blir det en bit av den underbara pajen som jag gjorde igår. Det var helt ärligt det godaste jag ätit på länge. Kyckling, bacon, purjo och champinoner. Mums. För övrigt har jag köpt hem en massa kyckling eftersom Ica hade kortpris, älskar sånt. Nu ska jag bara slappa hela kvällen :).

Ett öga rött

Snart ska vi mysa med filmen "ett öga rött" och äpplepaj. Nu väntar vi bara på att alla ska komma och att pajen ska bli klar. Idag har jag inte gjort något direkt utom att läsa ut UNDP rapporten. Jag har också försökt hitta information om franskastudier i frankrike till sommaren men allt är så dyrt eller så ligger det på rivieran och dit vill jag inte. Jag hittar inte direkt någon bra organisation heller så jag är lite kluven. Men samtidigt vill jag jättegärna åka för jag vill verkligen lära mig franska flytande. :) Ska leta lite mer imorgon och börja söka lite sommarjobb tror jag. Någon som har förslag till någon av dessa två aktiviteter ;) så mottages det gärna.

Last day

Japp, idag är det sista dagen som vi har på oss att arbeta med grupparbetet. Vi har kommit ganska långt tycker jag. Ruben och Elin sitter just nu och fogar samman bakgrunden och jag har precis läst igenom resten av rapporten. jag tycker att den blir ganska bra faktiskt. Det är ju trots allt bara ett g arbete. Vi har kvar att skriva källkritiken samt fixa innehållsförteckning, källförteckning pch framsida. Slog mig just nu, undrar om vi ska ha en sammanfattning? Hoppas inte det men det är nig bäst att jag läser igenom studiehandlidningen för att få svar. Vi ska som sagt var också göra en powerpoint i eftermiddag och öva lite på redivisningen. Hoppas att det blir bra. Nu vill jag faktiskt bara få det gjort så att jag kan lägga det bakom mig och börja fokusera på tentan. Känns ganska nervöst eftersom det är första gången vi ska ha tenta. :)

Still going strong

Tiden går fort men ändå sakta. Speciellt nu när jag bara sitter med plugg hela dagarna. Det lär bli så ända fram till tentan. Redovisningen närmar sig också snabbt så det är lite press. Vi är snart klara, eller vi väntar på Rubens del just nu. Sedan är vi klara nästan och då är det bara redovisning som behöver fixas. Vi ska göra en sjukt snygg PP hade jag tänkt :). Sedan har vi ett irriterande pm som ska in på onsdag också. Vet inte vad jag ska skriva. Får bara försöka skiva en massa och sedan ta bort allt kasst. Vilket förhoppningsvis inte är hela pm:et. Fattigdom är intressant men nu står det upp i halsen på mig. Men jag kämpar på. Det gör vi alla. :)

Idag

That made my day

Underbart. Var nyss inne på Helenas blogg och såg att hon hade varit inne på urbandictionary.com och sökt på sitt namn. Kunde inte låta bli att göra samma sak och jag måste erkänna att det vände hela mitt humör. Nu känns livet bra igen :).

Sofia - very beautiful woman, someone who is smart. very loving kind and sweet :)

Tur att jag inte har så höga krav tydligen ;). Vi sitter i alla fall på skolan och arbetar med grupparbetet. Vi har gjort klart fråga ett, två, tre och ska strax börja på fråga fyra. Ja eller klart är nog en överdrift men vi har kommit långt i alla fall och det är mycket bra det :).

Dessutom så var det underbart väder ute förut och jag har tagit en massa vackra kort, kommer upp på bloggen sen när jag kommer hem. Nu åter till Gambia och fattigdomen där.

Åt rätt håll

Sitter i köket och tittar ut på en massa snö och en klarblå himmel. Det kan nog inte bli bättre än så här. Hela världen är så vacker. Jag vill bara sitta här och titta resten av dagen. Visserligen en omöjlighet men att ta vara på den här stunden är det minsta jag kan göra. Plugg på skolan resten av dagen. Inte kul på en söndag men vad ska vi göra? ;). Jag har lovat mig själv att jag ska bli bättre på att leva i nuet, stressa mindre och försöka vända allt till något postivt. För egentligen finns det ju inga dåliga saker, händelser utan bara dålig attityd. Eller hur? Allt blir så mycket sämre om du går in med en negativ attidyd och då klarar du ingenting. Nu ska jag rädda min omelett innan den bränner ;).

Gett upp

Japp jag har nu helt officielt gett upp med allt pluggande. Jag borde ta mig samman och fortsätta men inspirationen ligger någonstans på djuphavsbotten. Långt bortom räckhåll. :) Inte för att jag klagar just nu men jag lär ju göra det senare, på söndag kanske när jag är tillbaka i Sollet och allvaret börjar igen. Haha. Nu ska jag fortsätta göra ingenting. Var för övrigt inne och tittade på volontärresor förut eftersom alla har inspirerat mig så. Vem vet det kanske blir en tripp uti världen. Hittade i alla fall att man kan åka och ta hand om pandor i Kina. Fatta vad underbart. Jag vill nu. :)

Haha

När jag läste min kursbok av Jeffrey Sachs skrev han om fördelarna med att ädla fram grödor som ska ge högre avkastning, tåla mer osv men där stod också att det i Filipinerna finns ett IRRI. Alltså ett International Rice Research Institute. Kunde inte låta bli att tänka på Karin och Sandra då, liiis liksom :).

Puss

Förnyelse

Blev så inspirerad av alla andra som ändrade på sina bloggar så jag lekte lite. Vet precis hur jag vill ha det men det tar nog lite tid att fixa så under tiden kommer det att bli lite ändringar när jag vill testa mig fram :) Det blir faktiskt lättare för varje gång så det känns bra i alla fall. Haha vi får väl se om jag lyckas åstadkomma några mäster blogg designs någon gång. Jag kan ju försöka i alla fall.

Puss

Vuxen

Hade en underbr dag igår och det var enormt kul att träffa Annie, Karin och Jessica igen. Men det känns konstigt på samma sätt, vem det när vi träffas igen och framför allt var. Jessica ska till Örebro och Karin till Oslo nästa vecka. Jag menar näsat vecka det är snart. Annie blir kvar här i stan i alla fall nu. Det känns verkligen som om att vi har blivit vuxna :). Haha flyttat hemirfån och allt. Att flytta hemifrån måste ju ge en massa vexenpoäng, eller? Nu ska jag vara vuxen och läsa min PRSP Gambia.

RSS 2.0