Spokstaden och 10-timmars taxiresan

Har kommer ett inlagg fran Dodoma, Tanzanias huvudstad. Vi har det bra men haller pa att smalta bort i varmen. Tankte beratta lite om hur vara tva forsta dygn i Tanzania var. Hoppas att ni inte blir oroliga nu for det var inte sa farligt.

Vi tog en buss fran Kigali till granen vid Rusumo Falls. Allt gick bra och det gick fort att fa vara visum. Sedan tog vi en taxi till staden Benaco dar vi var tvungna att overnatta innan vi skulle aka vidare till Mwanza morgonen efter. Benaco var valdigt litet och det fanns egentligen bara en gata dar langtradare med bensin radade upp sig for att vila innan de fortsatte till Rwanda. Vi fick tre helt okej rum och allt var bra tills pa kvallen. Det visade sig att vart hostel var stallet att vara pa en lordagkvall och det var en massa folk dar. Receptionisten var sa full att vi var smatt forvanade over att vi fick vaxel. Sedan upptackte vi att min sakerhetsdorr inte gick att stanga, det satt i sjalva verket inte ens fast i vaggen. Sa jag skulle flytta in med Sanda eller Elin for en natt men ingen av dem ville heller sova sjalva sa det slutade med att vi alla sov i Sandras rum pa hennes sang. Runt klockan halv tre den natten vaknar vi av att vi hor trummor och massande sang. Lat som nagon ritual och jag var i alla fall ganska radd. Dessutom pa morgonen lat det som om baneutroparen fick fnatt och ropade i en timme. Jatteskumt. Han holl fortfarande pa nar vi samlade ihop vara saker och typ sprang ut fran boendet for att vi inte kunde komma bort fran Benaco fort nog.

Nar vi val kom ut sa var det kolmorkt och var buss hade inte kommit an. Vid vagkanten stod alla lastbilarna uppstallda och ibland skymtade kaglan av en ficklapma forbi, en spokstad som Sandra kallade det! Efter ett tag kom det en vanliga taxi (stor med plats for 8 personer) och sedan en overentusiastisk man som sa att han jobbade pa bussbolaget och att vi skulle aka med taxin till Mwanza for bussen var full. Vi var ganska skeptiska eftersom det kanndes hemskt osakert men det var en trevlig man dar som ocksa skulle med. Till slut hoppade vi in i taxin med trodde att vi skulle bli kidnappade nar som helst. Sedan efter nagra km stannar bilen och Elin sager att det ar en kvinna som ska stiga pa, i en sekund ar vi lugnade innan Sandra sager lite panikslaget det ar ingen kvinna utan en man med gevar. Vi slar nu panikslaget i lonley planet pa jakt efter nodnummer och vi sitter pa helspann och undrar vad som ska handa. Som tur var ljusnade det och mannen klev snart av vid en vagsparr dar han jobbade. Nu var vi i stallet oroliga for att vi bilivit lurade och att vi skulle fa betala en massa nar vi kom till Mwanza istallet for det vi redan betalt for bussbiljetten. Resan fortsatte i alla fall och nar vi kommit en bit svangde vi in pa en jordvag. Nu var bilen full och vi satt 11 personer i den. Efter ett tag kor vi ner i grop och det hars ett hogt dunkande och bilen stannar och chaufforen och hans medhjalpare hoppar ut och kryper under bilen innan de slanger in nagot i bagageluckan. Resan ar efter det ganska handelselos ett tag innan vi kommer till en trafikpolis och tydligen sa stannde chaufforen inte nar han skulle sa ha blev typ arresterad och fick folja med till nagot hus en bit bort och de holl pa jattelange. Till slut kom han tillbaka och nu korde vi till en varkstad for att byta ut den stotdampare som hade lossnat nar vi akte ner i gropen. Sa dar stod vi i en stad vi inte visste vad den hette eller var den lag och sag pa nar de skruvade isar bilen. Till slut kom vi i alla fall darifran och efter det gick resan bra bortsett fran en stracka (som inte gick dali men) da vi satt 13 vuxna och 2 bebisar i bilen. Till slut efter 10 timmar (skulle ha tagit sju med buss och annu fortare i en taxi egentligen) i den dar taxin kom vi fram till Mwanza och vi behovde inte betala nagot extra (tack och lov!!!!).

Mwanza var en fin stad och Viktoriasjon var jattekul att se. Efter en dag i Mwanza akte vi till Singida (bussen gick sonder och de fick rengora oljefiltret pa vagen men annars gick det bra) och dar fick vi den hemskaste maten pa hela resan. Idag har vi akt hit till Dodoma (tog 3 timmar istallet for 6 som lonley planet sa men men) och imorgon ska vi fortsatta till Dar es Salaam och Bagamoyo for att sola och bada nagra dagar innan det bar av norrut till Arusha och Moshi!


Kommentarer
sylvia o nisse

ni får verkligen uppleva det mesta men klarar er tydligen jättefint

2011-08-11 @ 14:11:23
Karin

Men shit va läskigt det låter! Tur att allt gick bra tillslut i alla fall:D

2011-08-18 @ 16:53:19
URL: http://thechocolatecookie.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0